Світу загрожує дефіцит дизельного палива. Як це позначиться на українському ринку

Читать на русском
Автор
Паливо
Паливо. Фото Відкриті джерела

Що і чому може статися на ринку дизельного палива

У 2024 році світову економіку може очікувати дефіцит дизельного палива, а за цим і різке зростання його ціни. Це може статися, якщо тривала економічна рецесія у країнах Європи та США зміниться зростанням виробництва.

За даними Reuters, у США зараз важкого палива на 22 млн барелів (1 барель дорівнює 159 літрам. — "Телеграф" ), або 16%, менше середнього показника за останні 10 років, у Європі запаси скоротилися на 20 млн барелів, тобто. мінус 5%.

Як повідомляє інформагентство, вартість газойлю (газова олія, головна сировина для виробництва дизельного палива. — "Телеграф" ) на біржах у США з постачанням у квітні з початку року зросла на 37%, при тому, що нафта подорожчала лише на 2%. Все це є відображенням тенденції що тривожить світ щодо можливого дефіциту палива.

Як повідомив "Телеграфу" директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн, проблеми на світовому паливному ринку неминуче позначаться на ситуації з дизпаливом в Україні. Щоправда, трапиться це не в цю ж мить.

"Зараз усі гравці ринку "залиті" паливом, тому якщо у світі виникне дефіцит, Україна відчує це не відразу, а через деякий час. При цьому неминуче зростання цін, у разі їх зростання на світовому ринку, але наскільки саме може подорожчати дизель, спрогнозувати неможливо", — наголосив експерт.

Останньою тенденцією на ринку дизельного палива в Україні є зниження цін на нього. Тож якщо на початку січня літр пального коштував у середньому 51,4 грн, тепер це 50,8.

Водночас через зміни у законодавстві, ухвалені в січні Кабміном, дизельне паливо в Україні подорожчає навіть без його дефіциту у світі.