Ембарго таки бути? Імпорт української продукції хочуть обмежити у ЄС, про що мова

Читать на русском
Автор
1377
Імпорт з України в ЄС Новина оновлена 22 січня 2024, 15:18
Імпорт з України в ЄС. Фото Відкриті джерела

Ринок країн-сусідок перевантажено

Починаючи з понеділка, 22 січня, Єврокомісія запроваджує зміни у торговому законодавстві ЄС. Вони передбачають можливість обмеження на імпорт сільськогосподарської продукції до сусідніх з Україною країн.

Про це повідомляє у коментарі Financial Times єврокомісар з питань торгівлі Валдіс Домбровскіс. Він каже, що нововведення включатиме "специфічні для кожної країни захисні заходи".

Ці заходи нададуть Брюсселю право блокувати імпорт, якщо ринок певної держави буде переповнений.

Єврокомісар зазначив, що наразі ринок розподілу експорту української сільськогосподарської продукції відбувається нерівномірно, тому його перевантажено без потреби на це.

"Ми будемо розглядати, як ми можемо надати додаткові гарантії Польщі та іншим країнам-членам, і одним зі способів зробити це є запровадження захисних заходів для конкретних країн", – сказав він.

За словами Валдіса, від надмірного імпорту з боку України найбільше страждають країни-сусіди першої лінії, хоча весь ЄС в цілому не відчуває цих змін.

Через те, що нове провадження має бути схвалена Європейським парламентом та більшістю країн-членів ЄС, термін введення його в дію понад 1 рік, до червня 2025 року.

Раніше "Телеграф" писав, що Польща наростить виробництво зброї для України.