"Це не варіант": найбільші парті ЄС не хочуть йти на угоду з Орбаном щодо допомоги Україні

Читать на русском
Автор
3186
focus.ua

Затримки у наданні допомоги Україні лідери партій ЄС вважають неможливими

Найбільші партії Європейського парламенту не хочуть йти на угоду з угорським прем’єром Орбаном, який поставив свою умову для схвалення допомоги ЄС Україні. Лідери партій закликали затвердити план макрофінансування України, а також відмовитися від щорічних голосувань з цього питання з метою недопущення накладання вето.

Про це йдеться у їхньому зверненні, яке було опубліковано напередодні саміту лідерів європейських країн. На ньому планується обговорити надання військової та фінансової підтримки Україні.

"Ми, лідери найбільших політичних груп Європарламенту, одноголосно закликаємо лідерів ЄС прийняти резолюції, необхідні для вирішення завдань, що стоять перед Україною, виконати свої обіцянки, забезпечити ефективну та стійку підтримку України, активізувати зусилля з постачання боєприпасів, військову підтримку, економічну та фінансову підтримку Подальші затримки [у наданні допомоги від Європи], а також щорічні вето не є можливим варіантом", — йдеться у зверненні.

Нагадаємо, що 1 лютого ЄС має схвалити чотирирічну програму підтримки України. Спочатку Угорщина була проти, але пізніше погодилася з умовою, що голосування щодо її виділення проводитимуться щороку, а не один раз зараз.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що у Європарламенті вирішили "поставити на місце" Орбана. Будапешт позбавлять права голосу, якщо він заблокує виділення 50 млрд євро для Києва.