Евакуація українців із Сектора Газа: в ГУР показали відео спецоперації

Читать на русском
Автор
Евакуація з Сектора Газа
Евакуація з Сектора Газа. Фото Відкриті джерела

Спецоперація тривала 2 місяці

За порятунок українців з Сектора Газа було відповідальне Головне управління розвідки Міноборони. Учасники спецоперації розкрили деталі місії.

Про це повідомляє пресслужба Головного управління розвідки Міноборони. За словами одно з учасників евакуації, відразу після нападу ХАМАС, 7 жовтня 2023 року, ГУР отримало завдання з порятунку українців з Сектору Газа.

Офіцер ГУР з позивним "Двадцять перший", був одним з учасників спецоперації. Він знаходиться у Силах оборони з лютого 2022 року. Зазначається, що він брав участь у бойових діях і на окупованій території України.

Відео спецоперації ГУР

За його словами, ситуація з нападом ХАМАСу була досить чутливою і для сприйняття в Україні, і для західних партнерів, а також арабських країн.

"Розробляли декілька варіантів евакуації, але завжди щось іде не за планом, завжди є якісь ризики. Це була така активна гра, в якій нам довелось весь час ухвалювати нові рішення", — розповів він.

7 листопада 2023 року були евакуйовані перші люди. Цей план був реалізований через офіційну евакуацію зеленим коридором. Її здійснювали в декілька етапів. Перший — це подання списків громадян для затвердження, щоб потім у певні дні виводити з території Гази українців.

"Ми вийшли швидше, ніж громадяни Російської Федерації, що також було приємним результатом нашої роботи", — сказав розвідник, додавши, що росіяни могли готувати інформаційні операції проти України.

За його словами, спецоперація закінчилася у грудні 2023 року, коли вийшла третя група громадян, вона ж була і найбільшою. Далі евакуація проводилася меншими групами за участю посольства.

Раніше "Телеграф" писав, що Ізраїль готує нову велику операцію в Газі.