МЗС закликало Польщу зупинити хаос на кордоні, а поляки знову розсипають українське зерно (відео)

Читать на русском
Автор
569
Що зараз відбувається на українсько-польському кордоні
Що зараз відбувається на українсько-польському кордоні. Фото Олег Ніколенко/Facebook

Дії польських протестувальників та окремих радикальних польських політиків підривають українську економіку та стійкість до відбиття агресії Росії

Міністерство закордонних справ України закликає уряд Польщі до стабілізації ситуації на кордоні шляхом її розблокування. Українці та поляки мають стати на захист добросусідських відносин і не дати будь-яким спробам підірвати взаємну довіру.

Про це сказав речник МЗС України Олег Ніколенко на своїй сторінці у Facebook. Він упевнений, що зараз дуже важливо зберегти той рівень солідарності, який ці дві країни вибудовували довгі роки.

"Блокування польсько-українського кордону, хоч би якими гаслами воно супроводжувалося, не має виправдання. Наземні кордони залишаються важливими в умовах російської агресії. Дії польських протестувальників та окремих радикальних польських політиків підривають українську економіку та стійкість до відбиття агресії Росії", — каже Ніколенко.

Спікер також наголосив, що кордон між Польщею та Україною — це й кордон ЄС, і він "не повинен бути заручником будь-яких політичних інтересів". На його думку, неприйнятним є агресивне ставлення з боку протестувальників до українців та українських вантажів.

"Антиукраїнські гасла, які звучать на кордоні, підтверджують політично вмотивований характер акції. Її мета — провокування подальшого загострення двосторонніх відносин. Натомість протестувальники жодним чином не згадують загрози, пов’язані з імпортом зерна та інших видів сільськогосподарської продукції з Росії та інших країн", — пише Ніколенко.

Своєю чергою українська влада звертається до польських, щоб ті дали правову оцінку діям учасників акцій, а також сприяли розблокуванню кордону.

"В умовах зовнішнього випробування надзвичайно важливо зберегти той рівень солідарності, який побудували Україна та Польща за останні роки. Українці та поляки мають стати на захист добросусідських відносин, дати відсіч будь-яким спробам підірвати взаємну довіру та поставити під удар безпеку наших держав", — підсумував спікер МЗС.

Водночас сьогодні, 20 лютого, польські протестувальники перекрили залізницю біля ПП "Медика-Шегині". При цьому вони розсипали українське зерно із вантажного вагона. Про це пише "Суспільне. Львів".

Варто додати, що подібний випадок із зерном уже траплявся раніше. Так, 11 лютого нападники підійшли до вантажівки та спробували зрізати митну пломбу та замок авто за допомогою електричної болгарки. В результаті висипалося зерно.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що 20 лютого на польсько-українському кордоні додалася кількість протестувальників. До кінця дня вони мають намір повністю перекрити кордон.