Щоб не ходити в ТЦК: нардеп пояснив призначення електронного кабінету призовника

Читать на русском
Автор
Колаж "Телеграф"

Військовозобов'язані мають оновити свої дані

У разі ухвалення відповідних норм закону про мобілізацію, електронний кабінет призовника буде лише одним з інструментів для оновлення даних. Також військовозобов'язані зможуть для цього скористатись послугами територіальних центрів комплектування та соцпідтримки або центрів надання адміністративних послуг.

Про це в інтерв'ю "Телеграфу" сказав народний депутат від "Батьківщини", член комітету з національної безпеки, оборони та розвідки Вадим Івченко. Він пояснив призначення електронного кабінету призовника на прикладі сервісу "Дія".

"От у тих, у кого нема, як вони обходяться без "Дії"? Носять із собою фізичні документи: права, паспорт. І тут постає питання вибору українців, які мають дотримуватися закону про військовий облік: що вони мають зробити? Оновити свої дані. Для цього є можливість прийти в ТЦК, прийти в ЦНАП або зробити це через електронний кабінет", — зазначив нардеп.

Івченко підкреслив, що військовозобов'язані мають оновити свої дані за місцем проживання. А далі, за його словами, вже у ТЦК "будуть дивитися по комплектності".

"Наприклад, якщо не вистачає 100 тисяч людей на штурмові бригади, значить вони будуть набирати 100 тисяч туди. Якщо не вистачає 20 тисяч людей на ППО, значить туди. А інші, наприклад, будуть займатися впровадженням кібербезпеки для забезпечення ефективності роботи ЗСУ. Тобто будуть виділяти людей за потребою на кожен вид Збройних сил", — заявив народний депутат.

Повне інтерв’ю Вадима Івченка "Телеграфу" читайте в ексклюзивному матеріалі: "Мобілізація апріорі не є добровільною: нардеп про блокування рахунків, кабінет призовника та виробництво зброї".

Нагадаємо, у новому законопроєкті про мобілізацію передбачається, що до обов'язків громадян входитиме реєстрація електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного або ж резервіста. Ресурс може використовуватися як альтернатива походу в ЦНАП або ТЦК для уточнення своїх облікових даних. Крім того, в електронний кабінет може бути надіслана повістка в військкомат. Днем її вручення вважатиметься дата (до 17:00 або наступного дня), коли ТЦК отримала повідомлення про її доставку.