Поляки не блокують авто для ЗСУ на кордоні? Шмигаль зробив неочікувану заяву

Читать на русском
Автор
543
Авто, які, як каже волонтер, застрягли на кордоні Новина оновлена 04 березня 2024, 14:14
Авто, які, як каже волонтер, застрягли на кордоні. Фото twitter.com

Випадки, про які пишуть медіа, не зовсім відповідають правді

Унаслідок блокади поляків на кордоні з Україною не було заблоковано необхідну нашій країні військову чи гуманітарну допомогу. А на тих кадрах, які потрапляли у медіапростір, були комерційні авто.

Про це під час пресконференції заявив премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Він додав, що вважає безглуздою блокаду кордону з Україною, адже проблема польських фермерів полягає в експорті з Росії.

"Дуже важливо, що попри протести польських перевізників, фермерів не зафіксовано жодного випадку блокування доставки в Україну зброї, військової техніки, гуманітарної допомоги, пального. Всі ці вантажі йдуть безперешкодно в Україну", — сказав прем'єр.

За його словами, випадки блокування автомобілів, які потрапляють у медіа, стосуються не військової техніки, а комерційних авто, які везуть під різним виглядом.

Зауважимо, що, за словами волонтерів, проблема з блокуванням військової техніки на кордоні не тільки пряма, адже зараз перевізники стоять у чергах у не можуть забрати машини для ЗСУ, які чекають їх в інших країнах ЄС.

Проблема фермерів — не українські товари

На його думку, більша проблема у польських аграріїв виникає через експорт аграрної продукції з Росії та Білорусі. Адже близько 90% українського експорту йде через порти Чорного моря та Дунаю, а менш як 5% рухається автомобільними шляхами.

Шмигаль додав, що під час поїздки на кордон урядовці запропонували для Польщі 5 кроків, аби розв'язати питання блокади, польський уряд їх розглядає, частина з них уже є в комунікації польського уряду.

Раніше "Телеграф" писав, що Польща та голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн ведуть переговори щодо скасування для поляків частини вимог так званого "зеленого курсу" Європейського Союзу, а також щодо вирішення проблеми "напливу продукції". Якщо це буде зроблено, таке рішення дозволить значно пом'якшити ситуацію з фермерськими протестами.