Зеленський призначив нового главу Сил підтримки ЗСУ: що це таке і що відомо про командувача

Читать на русском
Автор
2654
Нове кадрове рішення глави держави Новина оновлена 04 березня 2024, 19:59
Нове кадрове рішення глави держави. Фото Армія Inform

Його попередник обіймав посаду з серпня 2021 року

У понеділок, 4 березня 2024 року, стало відомо, що Олександра Яковця було призначено новим командувачем Сил підтримки Збройних сил України (ЗСУ). Дмитра Герегу було звільнено з цієї посади, яку він обіймав з 21 серпня 2021 року.

Володимир Зеленський призначив Яківця командувачем Сил підтримки ЗСУ Указом №141/2024. Про це йдеться на офіційному сайті глави держави.

Що відомо про нового командувача

Олександр Яковець до цього призначення обіймав посаду начальника інженерних військ у тому самому командуванні. На цю посаду його призначили 19 лютого 2020 року.

Раніше він працював начальником управління логістики та заступником начальника штабу оперативного командування "Схід". Яківець почав працювати на цій посаді у 2018 році. Працював там, доки не перейшов до Командування Сил підтримки ЗСУ.

Володимир Зеленський у грудні 2022 року надав Олександру Яківцю нове військове звання. Він став бригадним генералом. Яківця нагороджено орденами Данила Галицького та Богдана Хмельницького II ступеня, також орденом "За мужність".

Що таке Сили підтримки ЗСУ

Командування Сил підтримки було створено у грудні 2004 року. До його складу тоді увійшло Центральне управління інженерних військ Головного управління оперативного забезпечення ЗСУ. Але у 2010 році Сили підтримки розформували за директивою міністра оборони.

У лютому 2020 року створили нове Командування сил підтримки ЗСУ. Це потрібно було для виконання директив Міноборони та Генштабу.

Командування сил підтримки є одним із головних формувань української армії. Військовий орган поєднує відразу кілька основних військових компонентів.

  1. Радіоелектронна боротьба (РЕБ).
  2. Інженерні війська.
  3. Війська радіаційного, хімічного та біологічного захисту (РХБЗ).
  4. Військово-топографічна служба.
  5. Гідрометеорологічна служба.
  6. Кінологічна служба.

Коли Сили підтримки ЗСУ відновили, то першим командувачем став Микола Жирнов. Нагороджений двома орденами Богдана Хмельницького (ІІ та ІІІ ступеня).

Нагадаємо, що кадрові перестановки у військовому керівництві розпочалися після зміни головнокомандувача ЗСУ. Зеленський відправив у відставку Валерія Залужного. На його місце було призначено Олександра Сирського, який раніше очолював Сухопутні війська ЗСУ. Його наступником став генерал-лейтенант Олександр Павлюк.

Новим головою Генштабу став генерал-полковник Анатолій Баргілевич. Проявив себе як умілий військовий ще з 2014 року. На початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну взяв до рук зброю та захищав Київську область.

Одним із заступників Баргілевича став бригадний генерал Михайло Драпатий. Він особисто брав участь у звільненні Маріуполя від Росії у 2014 році. Нагороджений мечем британської королеви. Разом із Драпатим заступниками начальника Генштабу стали бригадні генерали Володимир Горбатюк та Олексій Шевченко.

Командувачем Об’єднаних сил ЗСУ став генерал-лейтенант Юрій Содоль. Має почесне звання Героя України. До призначення був командувачем Морської піхоти.

Також президент призначив командувачів Десантно-штурмових військ та Сил територіальної оборони. Ними стали Ігор Скібюк та Ігор Плахута відповідно.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що після відставки з посади головнокомандувача ЗСУ Валерій Залужний отримав звання Героя України. Він зворушливо звернувся до українців.