Макрон хоче перемир’я в Україні на час проведення Олімпіади: він звернувся до союзника Росії

Читать на русском
Автор
1922
Емманюель Макрон
Емманюель Макрон. Фото Ян Доброносов, "Телеграф"

Це вже не перша його заява щодо перемир’я

Президент Франції Емманюель Макрон хоче домовитися про припинення вогню в Україні, Ізраїлі та Судані з 26 липня по 11 серпня, на час проведення Олімпійських ігор у Парижі. Він розраховує, що цьому посприяють партнери, зокрема Китай.

Про це він заявив в інтерв’ю BFMTV щодо майбутніх Олімпійських ігор, які приймає Франція. За словами французького президента, він спробує докласти максимум зусиль для досягнення "олімпійського перемир’я".

"Лідер Китаю через кілька тижнів приїде до Парижа. Я його попросив допомогти. У 2022 році перед нами теж стояло таке завдання перед зимовими Олімпійськими іграми, які приймав Китай. Тож це також може стати дипломатичним моментом задля миру", — зазначив Макрон.

Він також зазначив, що Франція впевнена в успішній церемонії відкриття Олімпіади. Проте є запасні варіанти на випадок, якщо цього вимагатиме безпекова ситуація.

Як відомо, у березні Макрон в інтерв’ю українським медіа заявив, що Франція запропонує РФ режим припинення вогню в Україні на час проведення Олімпійських ігор-2024 у Парижі. Він зазначив, що Франція звернеться до РФ із відповідним проханням.

Тоді російський диктор Володимир Путін заявив, що не чув таких пропозицій. Він сказав, що готовий їх розглянути, "виходячи з інтересів Російської Федерації".

Нагадаємо, Олімпійські ігри-2024 відбудуться з 26 липня по 11 серпня 2024 року. В Україні закликали міжнародних партнерів вжити заходів для дотримання рекомендацій Міжнародного олімпійського комітету щодо нейтрального статусу спортсменів із РФ та РБ та не допускати зазначених осіб до міжнародних змагань.