Після слів глави МЗС Польщі: як експерти на Заході оцінюють ризики застосування Путіним "ядерки"

Читать на русском
Автор
Чи застосує Путін тактичну ядерну зброю проти України Новина оновлена 29 квітня 2024, 15:21
Чи застосує Путін тактичну ядерну зброю проти України. Фото telegraf.com.ua

В Кремлі насамперед використовують ядерну зброю як "засіб шантажу та нагнітання страху"

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський в інтерв’ю Bild припустив, що російському диктатору Володимиру Путіну непросто розв’язатиме ядерну війну. Видання вирішило дізнатися в експертів, як вони оцінюють ризики.

Виявилося, що обізнані люди поділяють думку польського чиновника. Про це повідомляє видання BILD.

Сікорський заявив, що глава Кремля не може одноосібно ухвалювати рішення про ядерний удар.

"Він повинен переконати своїх генералів виконати такий наказ. Ці генерали знатимуть, що виконати такий наказ — значить стати військовим злочинцем. У цей момент перед ними постане вибір: або виконати такий наказ, або позбутися Путіна", — заявив польський чиновник.

З ним погодився військовий експерт з університету Бундесверу в Мюнхені Карло Масала. "Сікорський абсолютно правий. Ми мало що знаємо про ланцюжок прийняття рішень про застосування російської ядерної зброї. Але ми знаємо, що Путін приймає рішення не одноосібно. У випадку з тактичною ядерною зброєю йому потрібні командири на місцях, які зрештою віддають своїм підрозділам наказ про застосування зброї. Не виключено, що хтось із командного складу не підтримає рішення Путіна", — висловив свою думку з цього приводу він.

У свою чергу експерт із ядерної зброї Франк Зауер розповів, що підготовка Росії до розгортання тактичної ядерної зброї буде помітною. Адже тактична ядерна зброя зберігається в Росії окремо від засобів доставки. "Тому, швидше за все, було б помічено, якби відбувалося якесь переміщення і велася підготовка до застосування ядерної зброї на полі бою", — вважає спеціаліст.

Експерт із зовнішньої політики Томас Єгер вважає, що ядерний удар з боку Росії "викличе незліченну ескалацію". Він нагадав, що США вже пригрозили в цьому випадку вжити рішучих заходів. Крім того, застосувавши ядерну зброю, Росія повністю ізолює себе на міжнародному рівні. А уряд Китаю, в свою чергу, ясно дав зрозуміти Путіну, що не підтримує цей крок.

За його словами, у Кремлі насамперед використовують ядерну зброю як "засіб шантажу та нагнітання страху".

Раніше "Телеграф" писав, що президент Польщі Анджей Дуда висловив готовність країни розмістити на території країни ядерну зброю. Це давня тема польсько-американських переговорів і, за його словами, убезпечить східний фланг НАТО. Однак прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск не підтримав свого президента.