Корупція, відміна: в Раду надійшов законопроєкт, яким планується позбавити "гонорарів" працівників ТЦК

Читать на русском
Автор
5548
Мобілізація в Україні Новина оновлена 01 серпня 2024, 14:14
Мобілізація в Україні. Фото armyinform com ua

Особливо питання актуальне для вимушених переселенців

У Верховній Раді хочуть усунути корупційні ризики, пов'язані з оформленням бронювання. Це передбачається законопроєктом про внесення змін до статті 25 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Відповідний проєкт закону отриманий Верховною Радою України 29 липня. Наразі там відсутні супровідні документи до нього.

Фото: Телеграф
Фото: Телеграф

Однак спеціально для "Телеграфу" автор законопроєкту, нардеп Мазурашу надав порівняльну таблицю до документа.

Телеграф
Порівняльна таблиця до законопроєкту

Пропонується доповнити статтю 25 закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" додатковою частиною. Якщо для оформлення відстрочки від призову необхідна довідка або інші документи, ТЦК зобов'язаний за письмовим запитом невідкладно (не пізніше трьох робочих днів) видати відповідні документи (або відповідь про їх відсутність) громадянину, якому оформлюють бронювання.

Також зазначається, що громадянин, який звертається до ТЦК та СП, не підлягає направленню на військово-лікарську комісію та призову на військову службу протягом десяти днів від дня звернення.

"Основний обʼєкт знущань у цьому випадку — вимушені переселенці, які на даний час не стоять на обліку, багато з них "там" не мають куди звертатися, бо ті військомати на окупованій території, а коли оформляють бронювання, потрібен документ, що стоять на обліку військовозобовʼязаних" — додав автор законопроєкт, нардеп Георгій Мазурашу в ексклюзивному коментарі "Телеграфу".

Він розповів, що працівники ТЦК розглядають всіх як "суто як потенційну одиницю у тих планах мобілізації "для кількості". Їм все одно на бронь, але завершити бронювання вони можуть за "гонорар" в "5 тисяч".

Після внесення змін громадяни, яким оформлюють бронювання, можуть спокійно отримувати від ТЦК необхідні довідки та послуги. Відповідно, їх не зможуть відправити на ВЛК та мобілізувати прямо під час процесу оформлення ним бронювання.

На своїй сторінці в Facebook автор законопроєкт зазначає, що ця норма допоможе усунути механізми для створення корупції у ТЦК СП.

"Ще одна законодавча ініціатива, за яку на мене будуть злитися хабарники і схематозники, які діють проти інтересів громадян і країни, створюючи передумови для отримання "гонорарів" за вирішення проблем, які вони самі штучно і створюють…", — уточнив Георгій Мазурашу.

Депутат додав, що у працівників ТЦК та СП треба забрати всі ці механізми для створення корупційних умов. Вони мають фахово займатись пошуком реально спроможних захищати Вітчизну.

Раніше "Телеграф" розповідав, що у Верховній Раді пропонують заборонити мобілізувати до армії другого сина у матері, якщо загинув його неповнорідний брат. Також ми писали, хто з українців втратить відстрочку від мобілізації з 1 серпня.