Звідки взялися Дмитруки в Україні: як з’явилося прізвище нардепа-втікача

Читать на русском
Автор
на фото Артем Дмитрук Новина оновлена 27 вересня 2024, 10:14
на фото Артем Дмитрук

У прізвища Дмитрук немає конкретних часових рамок виникнення

Українське прізвище Дмитрук, яке виявилося у всіх на слуху через скандал навколо нардепа-втікача, є одним із найпоширеніших прізвищ у країні. Його носять майже 11 тисяч осіб, більшість з яких проживає у Києві (467), Луцьку (381) та Рівному (294).

Найбільше людей із прізвищем Дмитрук проживає у Камінь-Каширському районі на Волині. Про це свідчать дані генеалогічного товариства "Рідні".

"Телеграф" розповідає про значення та походження прізвища Дмитрук.

Це родове ім’я здавна давали синам Дмитра ("Дмитро-" — від імені Дмитро; "ук" — типовий український патронімічний суфікс зазвичай вказує на "син" або "нащадок".). Таким чином, прізвище Дмитрук буквально означає "син Дмитра" або "нащадок Дмитра".

Саме ім’я Дмитро має грецьке походження і пов’язане з ім’ям Деметри, богині землі та родючості із давньогрецької міфології.

Прізвище Дмитрук не має конкретних тимчасових рамок виникнення. Але достеменно відомо, що воно виникло пізніше середини 18 століття. Саме тоді у літописах духовенства були виявлены перші згадки про прізвище Дмитрук. Найчастіше це означає, що предок носія цього прізвища був священнослужителем.

Раніше "Телеграф" розповів, як з українським президентом Зеленським пов’язане село в Україні та до чого тут Польща.