У Києві сталася масштабна пожежа в екопарку на Осокорках: депутатка заявила про підпал, а вогонь було видно за кілометри (оновлено, відео)

Читать на русском
Автор
2555
Горить заповідна зона Новина оновлена 06 березня 2024, 00:27
Горить заповідна зона. Фото Скрін із відео

У повітрі різкий запах гару та щільний чорний дим

Увечері у вівторок, 5 березня 2024 року, у Києві спалахнула масштабна пожежа. Зайнялася трава на території екопарку Осокорки, за однією з версій це може бути навмисний підпал.

Про це повідомляють місцеві жителі, які публікують у соцмережах відео масштабного спалаху. Рятувальники вже на місці та намагаються загасити вогонь, про це розповіли у Державній службі з надзвичайних ситуацій (ДСНС), повідомляє OBOZ.UA.

Пожежа у Києві 5 березня

Займання трави сталося увечері. За даними пресслужби ДСНС, вогонь охопив приблизно 2 гектари території біля озера. Горять заказники "Осокорківські луки" та "Озеро Тягле".

Через горіння у повітрі відчувається різкий запах гару. Весь район затягнутий густим чорним димом. Щоб уникнути проблем зі здоров’ям, мешканцям Дарницького району варто закрити вікна.

На відео видно, як палає вогонь. Він охопив велику територію та горить відкритим полум’ям. Жінка на відео каже, що це горять Осокорки. За попередньою інформацією, ніхто із людей не постраждав.

Вогонь видно за кілометри

UPD. Станом на 23:12 Загоряння вдалося локалізувати на площі 1 га, повідомили у КМВА.

"Пожежу у Дарницькому районі приборкують. Але боротьба з вогнем ще триває. … На цю хвилину залишився один, вже локалізований осередок займання площею до 1 га. Решту осередків полумʼя вже ліквідовано", — повідомив начальник КМВА Сергій Попко.

UPD. О 00:04 6 березня у КМДА повідомили, що вогнеборці ліквідували пожежу поблизу озера Тягле.

"На місці ще продовжують чергувати 2 одиниці спецтехніки ДСНС, снігоболотохід "Богун" та фахівці підрозділу БПЛА", — йдеться у повідомленні.

Екопарк Осокорки — це одне з найулюбленіших місць для відпочинку мешканців столиці, його називають зеленою перлиною Києва. Там є молодий ліс та заплавні озера.

Осокорки на карті
Заповідну зону намагаються забудувати

Депутатка заявила про підпал

Своєю чергою депутатка Київської міської ради Ксенія Семенова уточнила, що горять заказник "Осокорківські луки" та заказник "озеро Тягле". Вона також пише, що це може бути умисним підпалом.

"До аргументу "там немає природи, там все згоріло, нехай краще вдома будуть" 3, 2, 1… Громада підозрює у замовних діях забудовника "Столиця груп", який намагається знищити та забудувати 200 га останньої зеленої зони на Осокорках", — написана на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук Семенова.

Про навмисний підпал, а також про повідомлення, що надходили раніше, про підпал, який готується, пише і сам екопарк "Осокорки".

Скрін повідомлення екопарку
В екопарку заявляють про умисний підпал

Забудувати зелену зону на Осокорках намагається компанія Владислави Молчановой Stolitsa Group. В обмін на передачу прав на земельну ділянку та сприяння процесу будівництва Stolitsa Group обіцяє добудувати поряд розташований житловий комплекс "Патріотика" та ЖК "Еврика" на Теремках, які не зміг завершити старий забудовник — банк "Аркада".

П’ять земельних ділянок загальним розміром 176 га 15 років перебували в оренді підконтрольній "Аркаді" компанії "Контактбудсервіс". З 2020 року ці ділянки повернулися до комунальної власності. На території згаданих земельних ділянок створено два ландшафтні заказники місцевого значення: "Озеро Тягле" та "Осокорківські луки".

Раніше "Телеграф" повідомляв, що у столиці загорівся ринок на Борщагівці. Вранці 5 березня спалахнули торгові кіоски, вогонь швидко поширився на сусідні точки. Інформації про постраждалих та загиблих не надходило.