"Вирішальний момент": Байден готується прийняти рішення, що робити з Іраном

Читать на русском
Автор
1102
Перед Байденом постав дуже непростий вибір
Перед Байденом постав дуже непростий вибір. Фото insider.ua

Бездіяльність неприпустима, але й занадто сильна відповідь на атаку може спровокувати в регіоні дуже сильну нестабільність

Президент США Джозеф Байден вже у найближчі години може санкціонувати удар по Ірану, як відплату за удар безпілотника по американським військовим на Близькому Сході. Це може стати вирішальним моментом та одним з найважливіших рішень за весь час його президентства, оскільки знову розпалить в регіоні полум'я війни, але на кону зараз стоїть дуже багато.

Про це повідомляє британський телеканал Sky News. Зазначається, що від вибору Байдена залежить ситуація на Близькому Сході, який і без того знаходиться у стані тривожності через війну Ізраїля проти ХАМАС та операцію союзників проти проіранських хуситів.

"На кону довіра до американського стримування та хитка стабільність у регіоні. Американський президент сподівається, що його вибір найближчим часом стримає будь-яку ескалацію ситуації. Це може призвести до зворотного результату", – сказано у повідомленні.

Ситуація для Байдена виглядає не дуже: вороги США перейшли межу. Бездіяльність неприпустима, але й занадто сильна відповідь на атаку може спровокувати в регіоні дуже сильну нестабільність. Протягом кількох тижнів проіранські терористи атакували бази США, але обходилося без жертв та руйнувань, тому Вашингтон ігнорував ці напади. Але тепер загинули американські військові.

Радники Байдена та американські політики вимагають жорсткої відповіді. Атака на проксі, відповідальних за напад на базу США, буде виглядати занадто слабкою реакцією; тому в США вимагають від Байдена вдарити безпосередньо по Ірану.

"Байден зважуватиме як геополітичні чинники, а й внутрішньополітичні міркування", – резюмує видання.

Нагадаємо, після атаки безпілотника по військовій базі США в Йорданії конгресмени від Республіканської партії закликали Білий дім завдати удару по ініціатору атаки – Ірану. США, заявили республіканці, повинні помститися за загибель трьох американських військових від рук поплічників режиму аятолл.

В Ірані тим часом заявляють про непричетність до удару безпілотника по американській базі в Йорданії, внаслідок якого загинуло троє та отримали поранення понад 40 американських військових. Іран відкидає звинувачення з боку США та вважає їх безпідставними.