Генсек ООН Гутерреш спробував виправдатися за візит в Казань: чим "аргументував"

Читать на русском
Автор
Гутерреш отримав дуже багато критики Новина оновлена 26 жовтня 2024, 06:43
Гутерреш отримав дуже багато критики. Фото twitter.com/aneesatAbubakar

Генсек ООН заявив, що нібито закликав під час саміту до досягнення "справедливого миру в Україні"

Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерреш після хвилі критики на його адресу спробував виправдатися за візит на саміт антизахідної організації БРІКС у російську Казань. Він заявив, що на саміті нібито відстоював необхідність дотримання Статуту ООН.

Про це сам Гутерреш написав в Twitter. За словами генсека, він нібито закликав під час саміту до досягнення "справедливого миру в Україні".

"Я повертаюся з Казані, де вкотре взяв участь у виїзній сесії саміту БРІКС, що представляє майже половину населення планети та закликав до справедливого миру в Україні відповідно до Статуту ООН, міжнародного права та резолюцій Генеральної Асамблеї. Я підкреслив, що ми повинні повсюдно підтримувати цінності Статуту ООН, верховенство права та принципи суверенітету, політичної незалежності й територіальної цілісності держав", – повідомив Гутерреш.

Окрім цього, генсек ООН заявив, що під час зустрічі з так званим "президентом" Росії Володимиром Путіним він висунув йому вимогу досягти миру в Україні. Вторгнення росіян, заявив Гутерреш, є "порушенням Статуту ООН та міжнародного права".

Нагадаємо, що 23 жовтня Антоніу Гутерреш прибув на триденний саміт БРІКС до Казані, який влаштував так званий "президент" Росії Володимир Путін. Багато західних політиків критикували це крок, наголошуючи, що це неправильно. Натомість Ліванську конференцію в Парижі Гутерреш відвідав по відеозв'язку, не особисто. На тлі цього йому пригадали і його відсутність на мирному саміті, який відбувся у Швейцарії в червні.

Після цього президент України Володимир Зеленський відмовив Гутеррешу у візиті до України. Хоча в офісі генсека це спростували, кілька джерел в Офісі президента України підтвердили, що візит було саме скасовано, а причиною стала поїздка Гутерреша до Казані.