Чи може Трамп брати участь у виборах? Верховний суд США ухвалив рішення

Читать на русском
Автор
938
Getty Images Новина оновлена 04 березня 2024, 19:17

Трампа визнали учасником повстання під час нападу на Капітолій США

Верховний суд США постановив, що експрезидент Дональд Трамп може балотуватися на посаду президента на чергових виборах в США, що відбудуться 5 листопада 2024 року. Рішення ухвалили одностайно — усі дев'ять суддів.

Про це, зокрема, повідомляє видання AP. Зазначають, що Трампа визнали учасником "повстання під час нападу на Капітолій США 6 січня 2021 року", однак йому дозволили балотуватися на президентських виборах 2024 року.

"Відповідно до 14-ї поправки, ратифікованої після Громадянської війни, посадовці США, які дали клятву дотримуватися Конституції, не можуть обіймати свої посади в майбутньому, якщо вони "брали участь у заколоті". Однак у Конституції не сказано, як забезпечити дотримання цієї заборони, і з 1919 року вона застосовувалася лише двічі, тому багато експертів вважають ці виклики малоймовірними", — пише видання.

Рішення окружної судді Сари Б. Уоллес є третім у позовах проти Трампа. Щоразу ініціатори позову посилаються на 14-ту поправку.

Виносячи рішення, суддя Уоллес зазначила, що Трамп дійсно "брав участь у повстанні" 6 січня, і відкинула аргументи адвокатів про те, що він просто брав участь "волевиявленні". Зазвичай, цього було б достатньо, щоб дискваліфікувати особу згідно з вищезазначеною поправкою, але суддя сказала, що не може зробити це у випадку, що стосується "кандидата в президенти США".

Також відомо, що Дональд Трамп залишиться не лише у виборчому бюлетені в штаті Колорадо, а також і в штатах Мен та Іллінойс, де окружні суди ухвалили аналогічні рішення стосовно експрезидента США.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" повідомляв про нищівну поразку Трампа на праймеріз. Республіканці віддали голоси за Нікі Гейлі.