(Не) час бойкотувати польські товари: що про це думають пересічні українці

Читать на русском
Автор
966
Колаж "Телеграф"

Блокада експорту українського зерна на польському кордоні негативно впливає на взаємини Києва та Варшави

На тлі сутичок на польському кордоні через експорт зерна українців охопила хвиля обурення. У соцмережах ширяться заклики до бойкоту польських товарів. Мовляв, наші предки вмирали від Голодоморів в Україні. А польські фермери нахабно розсипають зерно, зібране під обстрілами і на мінних полях.

"Телеграф" відвідав кілька мережевих супермаркетів у Києві, щоб дізнатися, чи дійсно українці готові бойкотувати польську продукцію.

Бойкотування — це крайнощі

Одна з опитаних, молода мама, поділилась своїми міркуваннями.

— На мою думку, велика кількість поляків теж в шоці з цієї вистави. Неважко здогадатися хто організатор-постановник. Та я навіть не знаю чи готова аж бойкотувати польські продукти. Наче й так, але бачила огляд вершкових сирів від нутриціолога, то найкращі за складом – польські, — каже жінка.

Студентка Марія дуже шкодує, що вона не досить обізнана у цій темі. Та принаймні з тих новин, що вона бачила — ситуація виглядає кепсько.

— Чесно кажучи, я навіть не знаю, які товари польські. Я розумію, коли варто бойкотувати російські товари. Але польські… це вже якісь крайнощі, — каже дівчина.

Польський паштет

Молода дівчина Альона шкодує з приводу блокування польських кордонів.

— Мені сумно через цю ситуацію. Можна ж було вирішити якось інакше. Бо в нас і так війна, людям вже просто набридло. Я проти цього, — каже гостя супермаркету.

Мама дівчини додає, що в ситуації на кордоні винні й деякі наші недобросовісні люди. Тож польських фермерів можна зрозуміти. Водночас пересічні люди не винні в цій ситуації: ні поляки, ні українці.

Польська косметика на полицях українського супермаркету

Бойкотувати товари сім’я не буде.

— Це дуже погано, що почалися сварки між нашими країнами, тому не треба цю ворожнечу розпалювати. По-перше, згадайте, скільки допомоги поляки надали нам на початку вторгнення. По-друге, не варто карати всіх поляків за дії купки фермерів. Це не вирішить проблему. Нам потрібна дипломатична відповідь, — переконана жінка.

Деякі покупці налаштовані протилежно рішуче

В магазині зустрічаються покупці, які серйозно обурені ситуацію на кордоні.

— Я більше не купуватиму польські товари. Не можу мовчки дивитися, як зневажають працю українців, коли висипають зерно! А взагалі у цьому є певний плюс. Нарешті наші люди перестануть ліпити собі "братів" і почнуть думати самі за себе. Ми єдині хто може врятувати нас, — емоційно зауважив 50-річний Володимир.

Польська горілка

Студент Антон, вважає, що польський агросектор, який існує завдяки дотаціям і сповідує крайній націоналізм, просто не витримує чесної конкуренції, тому вдається до примусу.

— Саме це і призводить до не тільки відсутності поставок українського зерна на європейський ринок, а й затримки як військової, так і гуманітарної допомоги, яка йде через польсько-український кордон. Я вважаю, що неспроможність польського уряду вгамувати націоналістичні бажання меншості поляків призведе до знищення будь-яких дружніх стосунків між нашими країнами, — каже хлопець.

Утім зазвичай він не звертає уваги на країну-виробника, тож є ймовірність, що він мимоволі купить польський продукт, якщо такий йому трапиться.

Зрештою, зараз складно говорити про те, чи призведе обурення українців до реального масового бойкоту польських товарів. Ситуація динамічно розвивається, і настрої людей можуть змінюватися.

Що каже влада?

Водночас офіційна влада України не підтримує бойкотування.

На думку міністра інфраструктури Олександра Кубракова, заклики до бойкоту польської продукції — не надто правильна стратегія для вирішення проблеми. Про це він заявив в ефірі телемарафону.

Кубраков переконаний, що позитивних прикладів співпраці з Польщею значно більше, аніж проблем, пов'язаних з блокуванням кордону. Варто зазначити, що ворог лише прагне посварити Україну з її сусідами та партнерами. Тому важливо не припиняти діалог і шукати альтернативні шляхи вирішення проблеми, а не піддаватися на провокації Росії та створювати нові складнощі.