Усик — Ф’юрі: що стоїть на кону супербою

Читать на русском
Автор
Усик завершує підготовку до бою з Ф’юрі в Саудівській Аравії.
Усик завершує підготовку до бою з Ф’юрі в Саудівській Аравії.. Фото instagram.com/usykaa

До супербою Усик — Фьюрі залишилося трохи більше двох тижнів

У суботу, 17 лютого, відбудеться бій за звання абсолютного чемпіона світу з боксу у надважкій вазі між британцем Тайсоном Ф’юрі та українцем Олександром Усиком. Переможець цього поєдинку стане першим абсолютним чемпіоном світу серед суперваговиків у ХХІ столітті.

Історія з продовженням

Здається, уболівальники заспокояться тільки коли побачать Тайсона та Олександра в рингу, бо вся передісторія їхнього бою обплутана суцільними інтригами та загадками. М’яко кажучи, екстравагантна поведінка Ф’юрі, здається, до останньої секунди перед боєм не гарантуватиме самого бою.

Все почалося у вересні 2021-го року, коли було зроблено першу спробу домовитися про поєдинок між командами двох боксерів. Команда Усика переконувала британця Ентоні Джошуа відмовитися від права на негайний реванш (напередодні Усик побив Джошуа та завоював титули чемпіона світу за версіями WBA-Super, WBO, IBF, IBO та журналу The Ring), щоб Усик та Ф’юрі змогли провести бій. Джошуа пропонували відступні $15 млн, але домовитися не вийшло. Усик змушений був провести з Джошуа повторний бій та захистити свої титули.

До другої спроби проведення супербою представники боксерів повернулися лише за рік. Здавалося, що сторони домовляться, але цього не сталося – розійшлися по термінам проведення поєдинку. Усику потрібен був час на відновлення, а Ф’юрі дуже хотів побитися до кінця календарного року. У результаті вже у жовтні Ф’юрі підписав контракт на бій із Дереком Чісорою.

Потім спливла дата 29 квітня 2023, але анонсу бою не було, а в лютому команда Усика звинуватила суперника в неадекватних грошових запитах. Ситуація прояснилася у березні. Ф’юрі не спростував звинувачення команди Усика, а висунув умову по поділу гонорару публічно: "Усик, ти і твоя команда не заслуговуєте більше 30%. Це фінальна пропозиція. Починаючи з сьогодні, кожен новий день роздумів коштуватиме вам один відсоток. Тік-так, тік-так". У відповідь на ультиматум Ф’юрі Всесвітня боксерська асоціація (WBA) встановила дедлайн з переговорів до 1 квітня. Тоді ж команда Усика підтвердила, що змушена погодитись на умови, а Ф’юрі оголосив про початок тренувального табору. Але за день до кінця дедлайну Усик несподівано вийшов із переговорів.

"Бою не буде. Річ у тому, що все зайшло надто далеко. Здається, що після того, як ми погодилися на умови поділу гонорару, Ф’юрі вирішив сісти нам на шию і вимагати все на світі. Цінність цього бою не в Тайсоні. Справа у поясі WBC, у додаванні його до колекції. Якщо все стало настільки складним через перешкоди, які Тайсон ставить на шляху цього бою, то немає необхідності докладати будь-яких зусиль", — зазначив український боксер.

У результаті контракт на бій між Усиком і Ф’юрі за звання абсолютного чемпіона світу був офіційно підписаний 29 вересня 2023 року. Спочатку поєдинок мав відбутися в Саудівській Аравії в Ер-Ріяді 23 грудня 2023 року, але після бою Ф’юрі — Нганну було перенесено через недостатність часу на підготовку Ф’юрі. Остаточною датою шоу було затверджено 17 лютого 2024 року. Але... У цього поєдинку така багата передісторія, що хто знає, що станеться за ці два з половиною тижні.

На кону — все

Переможець стане першим володарем титулу абсолютного чемпіона світу за доби чотирьох головних поясів. На цей час Усик володіє титулами WBA, WBO та IBF, Ф’юрі — WBC. Ну і не забуватимемо про пояс журналу The Ring. Зрештою, переможець бою Усик — Ф’юрі отримає спеціальний пояс абсолютного чемпіона світу. Він буде прикрашений золотом і сріблом, а літерами буде нанесено напис World Heawyweight Undisputed Champion — "Абсолютний чемпіон світу в надважкій вазі".

Тим часом на нас може чекати не один бій. Контракт містить взаємну умову про матч-реванш, яким може скористатися той, хто програє. Щоправда, тут є нюанс – IBF вже повідомила команди Ф’юрі та Усика про те, що переможець їхнього бою має провести обов’язковий захист титулу проти Філіпа Хрговича без жодних проміжних боїв, і що прохання про надання відстрочки не буде задоволене. І якщо Ф’юрі та Усик, враховуючи, що їхній бій організований за фінансової підтримки організаторів із Саудівської Аравії, все ж таки вирішать провести матч-реванш, то Хргович проведе бій за вакантний титул проти іншого претендента з верхніх рядків рейтингу. І титулу IBF вже не буде у бою-реванші.

Є третій варіант. Той, хто програє, візьме річну паузу, або проведе свій проміжний бій. І домовлятиметься з переможцем бою Хрговича з абсолютним чемпіоном світу на момент проведення цього самого бою. Адже відомо, що бої у надважкій вазі відбуваються з регулярністю у пів року. Втім, це малоймовірний варіант – ані Усик, ані, тим більше Ф’юрі у разі програшу 17 лютого не захочуть чекати так довго.

Додатковий імпульс перед боєм

Напередодні поєдинку Олександр Усик вчетверте став батьком, що, звичайно ж, стане потужною мотивацією перед чемпіонським боєм. Дружина титулованого боксера Катерина Усик в одному з пологових будинків Києва народила дівчинку вагою майже 5 кг і зростом 58 см. Подружжя назвало доньку Марією. І у старших Єлизавети, Кирила та Михайла з’явилася молодша сестра. Безперечно, Олександр не міг не порадіти цій звістці, але в публічному просторі ще ніяк її не коментував. Зараз усі думки про бій, а перші коментарі підуть відразу після нього, сподіватимемося, у переможному рингу Ер-Ріяда.

Поки що йде планомірна підготовка до поєдинку. Промоутер українського чемпіона Олександр Красюк зазначає:

"Ми розбили гарний табір в Іспанії. Слава Богу, все йде згідно з планом, навіть краще, ніж очікувалося. Насамперед, це виявляється у фізичній формі нашого чемпіона. Щодо спаринг-партнерів, дивіться, те, що відбувається зараз, це трішки не те, що відбувалося кілька років тому, зараз у світі боксу є така програма як Ready to Fight, спеціальний додаток для пошуку спаринг-партнера. І зараз пошук спаринг-партнерів, це не головний біль, як було раніше, а просто задоволення. Просто оголошуєш про початок тренувального табору і вони самі у величезній кількості надсилають свої анкети, пропозиції, щоб потрапити до тренувального табору до Олександра. Тому зі спаринг-партнерами, я б сказав, і минулого разу, і зараз все було на найвищому рівні" — зазначає промоутер.

А на запитання, завдяки чому Олександр може перемогти Тайсона, промоутер Усика зазначив:

"Завдяки тому, що він цього більше хоче. Мотивації. Розумієте, на такому рівні, коли спортсмени змагаються у топ-дивізіоні, кожен із них має свої переваги та недоліки, але сумарно одне з одним приблизно однаково. І, якісь маленькі відсотки та нюанси дають цю перевагу. І саме ці відсотки криються у мотивації, бажанні, настрої… Якщо хочете, психологічній та ментальній перевазі. Тому, я не бачу в Олександра проблем у цьому плані, він повністю готовий до бою”, — підсумував Красюк.

Букмекери все ще надають перевагу Ф’юрі

А от аналітики букмекерських контор все ще вірять у перемогу британського чемпіона за версією WBC, яка вважається найпрестижнішою у світі боксу. Аналітики контор, як і ряд колишніх боксерів, фахівців та коментаторів боксу, відзначають силу удару та фізичні габарити британця, який просто "набагато більший" за українця.

На цей час ставку на перемогу Ф’юрі можна поставити з коефіцієнтом 1.80, на перемогу Усика – 2.08, а на нічию – 15.00.

Водночас ще кілька тижнів тому британський боксер вважався набагато більш явним фаворитом. У перших котируваннях на бій поставити на перемогу Ф’юрі можна було з коефіцієнтом 1,44, проти 2,75 на Усика та 19.00 на нічию. Психологічний злам у букмекерів стався після вкрай непереконливої перемоги британського чемпіона над бійцем змішаних єдиноборств Нганну, здобутої у бою за правилами боксу. Тоді шанси Усика вперше суттєво зросли – 2.50 проти 1,53 на Ф’юрі. Ставка на нічию тоді залишалася на рівні 19:00.

Як повідомляв "Телеграф", раніше промо-ролик бою Усик-Ф’юрі викликав захоплення в мережі.

Матеріал опублікований російською мовою — читати мовою оригіналу