Щоб авто не занесло: які дії водіїв є небезпечними при ожеледиці

Читать на русском
Автор
Зимовий дрифт
Зимовий дрифт. Фото НТА

Головне — не панікувати, коли автомобіль почало заносити

Узимку на дорогах дуже часто стаються всілякі непередбачувані ситуації — від буксування у снігу і до заносу автомобіля на зустрічну смугу. Щоб бути впевненим у тому, що до пункту призначення ви дістанетесь безпечно, потрібно дотримуватись певних правил водіння авто взимку.

Ожеледиця на дорогах та низькі температури вимагають специфічних навичок водіння. Видання Hyser розповідає про найважливіші із них.

Зосередьтеся

Узимку бути зосередженим на дорозі — одне з найважливіших правил. Потрібно прибрати все, що вам заважає, наприклад, музику в авто. Якщо уникати будь-яких факторів на дорозі, що відволікають, ви матимете більше часу, щоб прийняти правильне рішення.

Правильно гальмуйте

Система ABS запобігає блокуванню коліс машини при гальмуванні, проте не всі транспортні засоби нею обладнані. Уникайте різкого гальмування, щоб колеса не заблокувались, і ваш автомобіль не занесло. Натискати на педаль гальма потрібно кілька разів поспіль.

Як рухатись під гірку та входити у повороти

Ще в автошколі вчать, що перед поворотами потрібно зменшити швидкість. Але взимку це потрібно робити заздалегідь. Також потрібно тримати обидві руки на кермі для кращого контролю транспортного засобу, особливо на слизькій дорозі.

Рух угору взимку потрібно виконувати плавно. Поступово збільшуйте передачі. Це дозволить вам не застрягти на слизькій дорозі.

Якщо колеса авто перебувають на льоду чи снігу, стартувати можна відразу з другої передачі (в авто з МКПП). Якщо машина на автоматі, рух потрібно починати поступово. Відпускайте гальмо плавно і натискайте на газ так само поступово.

Як діяти, якщо автомобіль заносить

Що робить більшість недосвідчених водіїв, коли втрачають контроль над авто? Починають панікувати. Тому кожен водій має знати, як правильно керувати автомобілем у цьому випадку.

Якщо машину повело вліво чи вправо, у той бік і повертайте кермо. Робіть це плавно — так ви відновите контроль за транспортним засобом. Педаль гальм використовувати не можна — так ви зробите ще гірше. Гальмуйте лише тоді, коли відчули, що повернули контроль над автомобілем.

На автомобілі з переднім приводом можна трішки натиснути на газ — це стабілізує автомобіль. Якщо машина з повним чи заднім приводом — не робіть цього.

Раніше "Телеграф" розповідав, що у Китаї випустили новий седан з витратою палива 3,8 літра на 100 км. Він обладнаний гібридним мотором з наднизькою витратою палива.