Нардепа з групи "Довіра" судитимуть за звинуваченням НАБУ: скільки йому світить

Читать на русском
Автор
Вручення підозри фігуранту справи Новина оновлена 22 січня 2024, 15:56
Вручення підозри фігуранту справи. Фото НАБУ

Матеріали справи відкрили для ознайомлення

Національне антикорупційне бюро та Спеціальна антикорупційна прокуратура завершили розслідування стосовно народного депутата України IX скликання з депутатської групи "Довіра" Роберта Горвата. Його та ще чотирьох осіб підозрюють у заволодінні понад 320 га державних земель.

Про це повідомила пресслужба НАБУ. Там нагадали, що у 2016-2019 роках народний депутат України, маючи вплив на службових осіб Головного управління Держгеокадастру однієї з областей, розробив схему заволодіння земельними ділянками загальною площею 323 га, які перебували у постійному користуванні державного підприємства.

За даними слідства, відповідно до злочинного задуму директор держпідприємства мав відмовитися від права користування землею та звернутися до ГУ Держгеокадастру області з відповідною заявою. Після припинення права користування керівник ГУ Держгеокадастру області видав земельні ділянки наперед визначеним фізособам, які згодом продали їх компанії, підконтрольній організатору схеми.

Внаслідок таких дій державі заподіяно понад 126 млн грн збитків. 24-25 жовтня 2023 року НАБУ і САП викрили схему та повідомили її учасникам про підозру за ч. 5 ст. 191 КК України.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що 18 січня при спробі виїхати з України на форум у Давосі було затримано бізнесмена Ігоря Мазепу. У його офісах пройшли обшуки, а у прокуратурі повідомили, що бізнесмена підозрюють у незаконному заволодінні земельними ділянками Київської ГЕС. Йому загрожує до 12 років із конфіскацією майна. Як пізніше стало відомо, ця справа була відкрита ще 10 років тому й Мазепа проходить у ньому як "замовник заволодіння дільницями".

Сам бізнесмен у суді відкинув усі звинувачення та назвав справу проти нього "фільчиною грамотою". Водночас у ДБР стверджують, що "апетити" у Мазепи великі. Він націлився на кількасот гектарів землі.

19 січня Печерський суд Києва помістив Мазепу під варту. Бізнесмен перебуватиме під вартою до 27 лютого.