Війна не стала на заваді: Мінекономіки повідомило про несподіваний рекорд України

Читать на русском
Автор
Агроекспорт у порту
Агроекспорт у порту

Страхування морських суден відіграло не останню роль

Україна у січні 2024 року вийшла на рекордний за час широкомасштабного вторгнення показник фізичних обсягів експорту. Вітчизняні виробники вивезли з України 12 млн тонн продукції.

Про це повідомляє Міністерство економіки. З них 8,7 млн тонн було експортовано морським транспортом.

"Ми дуже близькі до виходу на довоєнні фізичні обсяги експорту. В січні 2024 року Україна експортувала 12 млн тонн продукції. Це лише на два мільйони тонн менше, аніж в довоєнному січні 2022 року", — заявила перший віцепрем’єр-міністр України — міністр економіки Юлія Свириденко.

Вона повідомляє, що у січні перше судно, застраховане від воєнних ризиків по страховці UNIT, попрямувало на завантаження у порти Великої Одеси. Вартість страховки становила — 0,75% від вартості судна, що значно дешевше, ніж під час дії BCGI, додали в міністерстві.

"Наша мета вийти не лише на довоєнні обсяги експорту, але і на більшу виручку. Це стане можливим, коли українські експортери зможуть вільно відправляти морем контейнери", — зауважила міністр.

Саме відновлення страхового ринку для морських перевезень сприятиме росту показників експорту.

Зауважимо, що програма страхування суден Unity, яку уряд України реалізує спільно з Marsh McLennan та пулом страхових компаній на чолі з ASCOT, покликана здешевити страхування морських перевезень зерна та інших важливих продовольчих товарів в територіальних водах України. 50 млн доларів становить загальний обсяг покриття за програмою.

Раніше "Телеграф" писав, що польські фермери анонсували нову блокаду кордону України. Причиною став надмірний імпорт української продукції.