"Це величезний ризик": експерти назвали дві головні загрози відставки Залужного

Читать на русском
Автор
1425
Відставка головкому може вкрай негативно вплинути на особовий склад
Відставка головкому може вкрай негативно вплинути на особовий склад. Фото Колаж "Телеграф"

Спрогнозувати наслідки такого кроку дуже непросто

Днями президент України Володимир Зеленський уперше публічно підтвердив намір звільнити з посади головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного. Серед можливих негативних наслідків кадрових змін у командуванні ЗСУ військові аналітики називають два аспекти: складність інтеграції нової команди до існуючої системи та деморалізуючий вплив втрати головнокомандувача для особового складу.

Як пояснив "Телеграфу" військовий експерт Олег Жданов, у пошуку гучних перемог і лояльності силового блоку влада наражає армію на серйозні ризики. Звільнення всієї вертикалі управління передбачає заміну людей, відповідальних одночасно за всі напрямки: планування, організацію та ведення бойових дій.

"По-перше, адміністративна складова матиме миттєвий вплив на перебіг подій на фронті. Це неминуче. По-друге, це удар по моральному стану війська і це величезний ризик сьогодні. Спрогнозувати, які наслідки це матиме дуже важко", — вважає він.

За словами експерта в галузі оборони та безпеки, військового аналітика Олега Старікова, довіра військовослужбовців на місцях до командування та готовність виконувати його накази, незважаючи ні на що – запорука злагодженості Збройних сил та порядку в армії. Авторитет у особового складу заробляється роками служби та реальною участю у бойових діях.

Якщо з’ясується, що нові генерали будували кар’єру, сидячи в кабінетах, підкорятися їм бойові командири не стануть. Така ситуація у розпал повномасштабної війни вкрай небезпечна, наголосив він.

Детальніше читайте у матеріалі "Телеграфа": Генерали йдуть? Які наслідки для ЗСУ матиме звільнення Залужного і Шаптали

Як раніше повідомляв "Телеграф", західні ЗМІ з посиланням на свої джерела серед західних посадових осіб, пишуть, що відставка Залужного, який має популярність серед військових, може мати зворотний ефект. Видання зазначає, що його можлива відставка призведе до "негативних наслідків у момент, коли єдність є вирішальною".