СБУ висунула підозру близькому соратнику "Паші Мерседеса": виконував вказівки відомого блогера (фото)

Читать на русском
Автор
СБУ висунула підозру близькому соратнику "Паші Мерседеса": виконував вказівки відомого блогера (фото)

Йдеться про ієродиякона УПЦ

Клірику УПЦ (МП) із Києво-Печеркської лаври, куди 9 лютого навідалася СБУ, оголосили підозру. Він організовував провокації.

Про це повідомляє прес-служба СБУ. Йдеться про ієродиякона УПЦ, який є одним із найближчих соратників митрополита Павла (Лебедя).

За даними правоохоронців, фігурант під виглядом акцій протесту сподівався максимально розхитати суспільно-політичну обстановку у Києві навесні 2023 року. Для цього він дистанційно координував свої дії із прокремлівським блогером Шарієм, який підозрюється у державній зраді.

"Зокрема, як з’ясувало розслідування, ворожий пропагандист "інструктував" ієродиякона щодо запису та поширення провокативних відео штучних заворушень біля Лаври. Відзняті стріми одразу підхоплювали російські телеканали та інтернет-ресурси для поширення викривленої інформації про внутрішню обстановку в Україні, зокрема для міжнародної аудиторії.", — йдеться у повідомленні.

Крім того, у листуванні з віруючими клірик виправдовував збройну агресію Росії проти України та вихваляв найвище військово-політичне керівництво Росії. При цьому фігурант регулярно намагався дискредитувати Сили оборони, включно з захисниками Маріуполя. Зазначається, що експертиза вже підтвердила вищезазначені факти.

А сьогодні, 9 лютого, під час обшуків за місцем перебування клірика виявили комп’ютерну техніку, понад десять мобільних телефонів та майже 300 сім-карток із доказами злочинних дій.

Наразі фігуранту вже повідомили про підозру за ч. 1 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Слідчі дії продовжуються.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що священик УПЦ МП із Вінницької області отримав тюремний термін.