У справі Мазепи продовжили термін розслідування: причину названо незвичайну

Читать на русском
Автор
Ігор Мазепа
Ігор Мазепа. Фото https://forbes.ua

Кримінальне провадження проти бізнесмена відкрили ще у 2014 році

У четвер, 15 лютого 2024 року, Печерський районний суд міста Києва продовжив термін досудового розслідування у кримінальному провадженні у справі підприємця Ігоря Мазепи до 9 місяців, тобто до 28 серпня. Про це клопотало Державне бюро розслідувань (ДБР).

Слідство запросило збільшення терміну досудового розслідування, щоб зібрати достатньо доказів, хоча кримінальне провадження проти засновника Concorde Capital було відкрито ще 2014 року. Про це інформує EQUITY Law Firm.

Суд продовжив термін досудового розслідування у справі Мазепи

"Слідство мотивувало своє клопотання тим, що за період проведення розслідування так і не було зібрано достатніх доказів для звинувачення та передачі кримінальної справи для розгляду судом по суті", — йдеться у повідомленні юридичної фірми.

Юристи наголосили, що залишається незрозумілим, чому всі необхідні докази не було зібрано досі. Вони нагадали, що провадження проти Ігоря Мазепи триває майже 10 років.

У чому звинувачують Ігоря Мазепу

Підприємця та засновника Concorde Capital затримали вдень 18 січня 2024 року, коли він намагався виїхати з України. Адвокати Мазепи стверджують, що він не збирався залишати країну. Він їхав у чергову робочу поїздку. Коли підприємця затримали, він мав намір відвідати Швейцарію, а точніше Всесвітній економічний форум у Давосі. Органи були поінформовані про це.

Мазепу звинувачують у відчуженні державних земель. Нібито він незаконно придбав території Каховської ГЕС і збудував там елітні котеджні поселення. Йому загрожує до 12 років із конфіскацією майна.

У компанії Concorde Capital відреагували на затримання Ігоря Мазепи. Арешт пов’язують із його громадською діяльністю. Підприємець заявляв про тиск правоохоронних органів та судів на бізнес.

Спершу бізнесмена взяли під варту. Суд встановив заставу у розмірі 349 мільйонів 700 тисяч гривень, проте пізніше суму було знижено до 21 млн. Деякі бізнесмени та нардепи хотіли взяти Мазепу на поруки, але їм не дозволили. У результаті підприємець вийшов з-під варти. У СІЗО він провів менше ніж тиждень.

Раніше "Телеграф" писав, що доки Ігор Мазепа перебував під вартою, згорів його заміський будинок. Журналістам вдалося дізнатися попередню причину займання.