Наші можливості обмежені: у Шольца відповіли на незручне питання "Телеграфу" щодо грошей на оборону

Читать на русском
Автор
3220
Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер
Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер. Фото Ярослав Жарєнов ,"Телеграф"

Це політичний виклик для Німеччини

Цьогоріч вперше за довгі роки Німеччина витратить на оборону понад 2% ВВП. Про це на полях Мюнхенської безпекової конференції заявив міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер, передає кореспондент "Телеграфу".

"Німеччина витратить понад 2% ВВП на оборону і показує в цьому приклад нашим європейським партнерам. Ми розуміємо, що буде легше витрачати на оборону більше, якщо ми матимемо сильну економіку. Це для нас політичний виклик. За потреби рівень фінансування оборонного сектору може бути переглянуто (збільшено — Ред.)", — сказав Лінднер.

Він підкреслив, що необхідно інвестувати гроші в технологічну зброю, але "це коштує дорожче і потребує часу". При цьому Лінднер наголосив на необхідності консолідації оборонного сектора Європейського Союзу та приватних інвестицій в такі проєкти.

Головний редактор "Телеграфу" Ярослав Жарєнов поставив уточнююче запитання. Приводимо його повністю для кращого розуміння контексту: "Той факт, що Німеччина витратить 2% ВВП на оборону, без сумніву, гарна новина і для нас, і для вас. Це важливий крок для німецького лідерства в Європі. Але в той же час Росія вже витрачає на оборону до 8% ВВП або до 40% всього свого бюджету. Чи не вважаєте ви, що може бути пізно переглядати бюджет, якщо Росія завдяки таким великим інвестиціям в оборонку досягне значних успіхів в Україні?".

На це міністр фінансів Німеччини відповів: "Наші можливості обмежені. Ми концентруємося на зміцненні нашого Бундесверу та на підтримці України. І як ви, мабуть, знаєте, на сьогодні Німеччина надала Україні підтримки на 28 мільярдів євро. Але навіть у нас є обмеження".

Водночас канцлер Німеччини Олаф Шольц зробив заяву, що Німеччина витратить лише цього року 15 млрд євро на підтримку України.

"Україні буде дуже важко без допомоги США, Європа має збільшити свій внесок", — сказав він.

Нагадаємо, днями стало відомо, що Німеччина схвалила новий пакет допомоги Україні на 100 млн євро. Туди увійдуть бомби для безпілотників, вантажні автомобілі, протимінні машини і медикаменти.

Також "Телеграф" писав, що у пʼятницю, 16 лютого, Україна та Німеччина підписали двосторонню угоду про безпеку, продовжуючи декларацію G7 про "гарантії безпеки" для нашої держави.