Україна отримає два великі транші від Євросоюзу: про які суми йдеться і коли надійдуть гроші

Читать на русском
Автор
Допомога від партнерів важлива для нашої держави Новина оновлена 08 березня 2024, 16:58
Допомога від партнерів важлива для нашої держави. Фото Колаж "Телеграф"

Це новий захід підтримки, який був затверджений у лютому

Україна отримає перші два транші загальною сумою 6 мільярдів євро за програмою Євросоюзу Ukraine Facility в найближчі місяці. 4,5 млрд євро буде перераховано у березні та ще 1,5 млрд ― у квітні.

У Євросоюзі вже ведуться остаточні роботи щодо затвердження нового механізму підтримки Ukraine Facility. Про це виконавчий віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс повідомив 8 березня на спільному брифінгу з головою українського уряду Денисом Шмигалем, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми вже остаточно доопрацьовуємо механізм підтримки України, який називається Ukraine Facility", — заявив Валдіс Домбровскіс.

Зазначимо, що рішення створити програму Ukraine Facility у Європарламенті ухвалили у лютому 2024 року. Для нашої країни виділять 50 млрд євро, з них приблизно 39 млрд будуть прямими бюджетними вливаннями. Отримуватиме ці гроші Україна буде траншами. Програма діятиме з 2024 до 2027 року.

Цю програму могли не погодити через незгоду Угорщини. Прем’єр-міністр цієї країни Віктор Орбан, якого називають проросійським політиком, часто блокує допомогу для України. Він збирався накласти вето і на Ukraine Facility, але європейським колегам вдалося переконати його.

Надходження фінансової допомоги впливає на курс валют. Тому експерти вже аналізують, як це вплине на гривню.

Раніше "Телеграф" писав, як зміниться вартість американського долара після надходження траншів західної допомоги. Чекати на різкий обвал іноземної валюти не варто.