Арешт рахунків "відмовників" від служби у ЗСУ: у Раді пояснили, чому удар гривнею не буде ефективним

Читать на русском
Автор
Чоловік із банківською картою Новина оновлена 12 березня 2024, 13:26
Чоловік із банківською картою. Фото freepik.com

Коли людина вже погодилася воювати, підписала контракт, пройшла підготовку, то на неї мають бути важелі впливу, якщо вона не виконує обов’язок, наголосив нардеп

В Україні продовжується робота над законопроєктом про посилення мобілізації, як варіант впливу на ухилянтів розглядається арешт їхніх рахунків. Однак такий варіант не буде ефективним.

Таку думку в інтерв’ю "Телеграфу" висловив народний депутат від фракції "Слуга народу", заступник голови Комітету з прав людини Руслан Горбенко. Він наголосив, що при мобілізації вживати заходів, щоб людину змусити служити та воювати, це радше неефективно. Держава може забезпечити дати заробітну плату, а людина в якийсь момент просто відмовиться від виконання бойового завдання.

Але коли людина вже погодилася воювати, підписала контракт, пройшла підготовку, то на неї мають бути важелі впливу, якщо вона не виконує обов’язок. І заборона на керування транспортними засобами — один з них. А ось арешт рахунків, на думку Горбенка, у цьому випадку не буде ефективним заходом.

"Я б не сказав, що це буде ефективно, бо ці люди перш аніж, наприклад, не виконати розпорядження, просто перекажуть гроші на рахунок дружини. Була пропозиція від командирів, щоб в додатку "ДіЯ" червоним було написано: "самовільне залишення частини", і тоді представник правоохоронних органів міг би затримати таку людину, адже вона вже порушила закон. Та я 100 відсотків розумію, що пан Федоров (віцепрем'єр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. — Ред.) на це не погодиться", — резюмував Горбенко.

Детальніше читайте у матеріалі "Телеграфа": Навіщо тримати у ЗСУ тих, хто не воює: нардеп про відмовників, підвищення "бойових" та аудит Сирського

Як повідомляв "Телеграф", 12 березня на засіданні Комітету Верховної Ради України з національної безпеки, оборони та розвідки, його члени проголосували проти заморожування рахунків та банківських карток, обмежень щодо виїзду за кордон та керування автомобілем для тих, хто ухиляється від мобілізації.