Можуть повернути, але...: Уряд обнадіяв 17-річних українців, які перебувають за кордоном

Читать на русском
Автор
Лише збільшиться навантаження на ВЛК Новина оновлена 06 червня 2024, 11:10
Лише збільшиться навантаження на ВЛК. Фото Колаж "Телеграфу"

Повернення студентів немобілізаційного віку не вплине на мобілізацію

Новий закон про мобілізацію вимагає, щоб українці, які досягли 17-річного віку та проживають закордоном, повернулись в Україну та стали на військовий облік у ТЦК та СП. Зробити це дистанційно не можна, проте Уряд вже розробляє постанову надання цим особам відтермінування.

Про це повідомила віцепрем'єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук. За її словами, у постанові будуть зазначені строки відтермінування.

"Ми в Уряді добре розуміємо, що змушувати студентів не мобілізаційного віку їхати в Україну, щоб пройти відповідні процедури, – це лише збільшить навантаження на ВЛК і нічого не допоможе в мобілізації.

Тому, вже розроблено відповідну постанову, зараз вона проходить погодження та найближчим часом буде прийнята. Допризовникам і призовникам, які зараз за кордоном, буде надано відтермінування щодо взяття на облік – або до повернення в Україну, або до кінця воєнного стану", — йдеться у повідомленні.

Верещук наголосила, що Міністерство оборони юридично має рацію, запроваджуючи рішення, які відповідають нормам закону.

Раніше "Телеграф" писав, що, на думку завідувача відділу міграційних досліджень Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи Олексія Позняка, обмеження надання консульських послуг для чоловіків за кордоном, не матиме ефекту повернення в Україну військовозобов’язаних. Влада навряд чи досягне бажаного ефекту.