Конфіскація російських активів – не менш крута, ніж виділення військово-фінансової допомоги Україні - Олександр Охріменко

Читать на русском
Автор
619
Допомога США Україні
Допомога США Україні. Фото Колаж "Телеграфа"

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко спеціально для "Телеграфа" пояснив важливість рішення США щодо конфіскації активів Росії

Отже – відбулося! Палата представників США нарешті прийняла пакет про допомогу Україні.

Те, що Конгрес проголосував за виділення понад 60 млрд – це перемога. Є надія, що на початку наступного тижня цей законопроєкт буде підтриманий Сенатом, швидко підписаний президентом – і практично одразу до нас почнуть надходити озброєння та боєприпаси (швидше за все навіть не через океан, а з американських баз у Європі). Схоже, вже є попередня домовленість і про це, і про отримання озброєнь, які ми не отримували раніше.

Я звернув би увагу ще й на норму про конфіскацію активів РФ. Це дуже болісна тема. У Європі, у США право власності – одна із цінностей. І те, що Палата представників пішла на такий крок (який, без сумніву, підтримає Сенат), дасть приклад іншим. У тому числі Європі, де осіли основні активи РФ. США показали, як це можна робити.

Відмінна ідея списати борги, кредити України за рахунок заарештованих російських активів. Не випадково у Кремлі зараз паніка. Поки що говорять про російські золото-валютні резерви. Але всі розуміють, що тепер можна буде віллу тієї ж дружини Путіна – продати. Яхти та інше майно олігархів та чиновників – теж. І так далі. А отримані кошти передати Україні або на покриття її боргу.

У Кремлі сидять ті, хто заробив, обкрадаючи звичайних росіян, потім сховав кошти за кордоном (вклавши у ті ж вілли-яхти). І для них втрата цього є справжньою трагедією.

Оскільки там заправляють, зокрема, олігархи, вони бояться вже не тільки арешту, а й втрати "всього, що вкрадено непосильною працею ". І ось за це вони готові битися. У тому числі з тими, хто хоче продовжувати війну. І така ситуація може вплинути на прискорення мирних переговорів за умов України. Олігархи здатні змусити Путіна капітулювати.

Вводити санкції проти Росії, проти її капіталу саме так, як вирішили зараз США – чудовий хід. Арешт, невелика пауза на роздуми – конфіскація.

Це не менш круто, ніж надання нам військово-фінансової допомоги.

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.