Світло та газ мають вищу ціну: аналітик розповів, чому українці платять менше

Читать на русском
Автор
Комунальні послуги
Комунальні послуги. Фото Колаж

Подорожчання неминуче?

Ріст комунальних тарифів в Україні можливий у 2024 році, хоча це питання і відкладено до кінця опалювального сезону. Адже є комунальні послуги, які споживачам надають за зниженою ціною.

Про це повідомляє портал ZN.UA. За даним аналітика, світло та газ мають вищу ціну, ніж отримують споживачі у квитанціях.

Газ

Для населення та теплокомуненерго він коштує до 7,96 грн за кубометр, але біржова ціна газу в січні 2024-го становила 14,52 грн. У жовтні 2023 року (на початку опалювального сезону) вартість підскочила до 18,28 грн. Тобто НАК "Нафтогаз України" за розпорядженням КМУ штучно знижує ціну на газ.

Але аналітик припускає, що кінець опалювального сезону дозволить підвищити ціни на комунальні послуги. Адже влітку та навесні це не буде дуже критично сприйматися споживачами.

Електроенергія

Ситуація з нею схожа на попередню, адже ринкова вартість світла (разом із транспортуванням, розподілом і постачанням) становить близько 5,50 грн. Але НАЕК "Енергоатом" продає електрику для населення (через постачальників) по 2,64 грн за кіловат-годину. Різницю цифр сплачує держава, але виходячи з дефіциту держбюджету зміни у тарифах на світло можуть з’явитися вже навесні.

Вода

З нею ситуація навпаки інша, адже усі водоканали належать місцевим громадам. Тому вартість водопостачання у містах різна, і комунальні підприємства регулюють її.

Відомо, що вже з 1 квітня можуть підвищити тарифи на воду у Києві та Дніпрі. У середньому сім'я платитиме на 40-100 грн більше.

Раніше "Телеграф" писав як зробити перерахунок за неякісні комунальні послуги.