Майже 80% українців схвалюють добудову атомних блоків на Хмельницькій АЕС, - "Рейтинг"

Читать на русском
Автор
Хмельницька АЕС Новина оновлена 02 жовтня 2024, 14:30
Хмельницька АЕС. Фото uatom.org/

Найбільше підтримують цей проєкт молодь та мешканці східних областей

Майже 80% українців схвалюють добудову атомних блоків на Хмельницькій АЕС. Про це говорять результати дослідження соціологічної групи "Рейтинг" — "Діяльність енергетичного комплексу України: оцінки та практики споживачів".

Зокрема, 41% респондентів повністю підтримують цю ініціативу, а ще 36% — скоріше позитивно її оцінюють. Проти добудови виступають 17% опитаних. Найбільше підтримують цей проєкт молодь та мешканці східних областей.

Щодо розвитку атомної енергетики загалом, 38% респондентів вважають його однозначно необхідним, а 40% — скоріше необхідним. Водночас, 12% українців вважають цей напрямок скоріше непотрібним, а 5% — однозначно непотрібним.

Опитування проводилося серед населення України віком від 18 років у всіх регіонах, окрім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також областей, де відсутній український мобільний зв’язок. Вибірка складає 1000 респондентів, результати зважені відповідно до актуальних даних Держстату. Опитування проводилось методом телефонних інтерв’ю (CATI) у період з 20 по 23 вересня 2024 року.

Нагадаємо, добудова третього енергоблоку Хмельницької АЕС планується протягом трьох років, а четвертого — через рік-півтора після завершення третього. Очікується, що обидва блоки додадуть в енергосистему додатково 2,2 ГВт потужності.

Раніше спеціальний представник США Пенні Пріцкер під час візиту до Києва зазначила, що добудова енергоблоків ХАЕС є оптимальним рішенням для розв'язання проблеми дефіциту потужності в Україні.

У липні Комітет Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг схвалив законопроєкт № 11146, що регулює розміщення, проєктування та будівництво енергоблоків № 3 і № 4 Хмельницької АЕС.