Натовпи силовиків, камери та огорожі: у Москві поховали Навального (фото, відео, оновлено)

Читать на русском
Автор
2282
Росіяни, які прийшли попрощатися з Навальним Новина оновлена 01 березня 2024, 17:07
Росіяни, які прийшли попрощатися з Навальним. Фото росЗМІ

Відспівування політика пройшло дуже швидко

Прощання з опозиційним російським політиком Олексієм Навальним було призначене на п’ятницю, 1 березня. Біля церкви ікони Божої Матері "Вгамуй моя печалі" в Мар’їно, де на 14:00 було заплановано відспівування померлого, збирались натовпи з квітами.

Після відспівування росіяни вирушили на кладовище, куди й привезли тіло Навального після панахиди. Про це пишуть росЗМІ, а також публікують фото та відео з місця подій.

На кладовищі вже почалась церемонія прощання, а труну у могилу опустили під пісню "My way" Френка Сінатри. Після люди почали кидати грудочки землі у могилу політика, а росіян, які прийшли попрощатись, почали пускати на кладовище.

Люди продовжували заходити попрощатись, попри закриття кладовища. Могилу закопали та поклали на неї вінки, проте росіяни далі можуть проходити та прощатись. Поряд з кладовищем люди облаштовували стихійні меморіали.

"Зараз труну винесуть. Відкриють кришку труни. Рідні прощаються. Труну закривають і спускають у могилу на спеціальному ліфті. Потім усі люди зможуть підійти та кинути жменю землі", — повідомив глава ФБК Іван Жданов.

Росіяни кидали землю у труну Навального на знак прощання з політиком. Офіційно кладовище припиняє свою роботу о 16:00, але люди продовжують прощатись з померлим. Уже о 16:23 вхід на кладовище закрили, хоча людей пропускали й надалі.

Пізніше у мережі почали писати, що після прощання з Навальним у метро почали затримувати людей. Водночас у Новосибірську вже затримали 18 осіб, які клали квіти до памʼятника жертвам політичних репресій.

А до кладовища пригнали ще більше автозаків та силовиків.

Росіяни клали віти до портрета Навального, а також скандувати "Ні війні", "Навальний", "Ми тут влада" та "Росія буде вільною".

Мати Навального також попрощалась з сином, у цей момент лунала музика з фільму "Термінатор".

Попрощалась з Олексієм Навальним і його дружина, опублікувавши пост в Instagram.

Також і брат Олексія Навального, Олег, написав пост у Instagram.

Панахида у храмі

Під час відспівування у храмі було кілька десятків людей, а також батьки політика – Людмила та Анатолій Навальні. Відспівування політика почалось близько 14:00 і пройшло дуже швидко, як пишуть росЗМІ, але у храм впустили лише декілька осіб — за даними росЗМІ, родичі померлого.

Труна з Навальним
Навальний у труні

Росіяни, які зібралися, щоб попрощатися з Навальним, почали скандувати "Росія буде вільною!". Серед інших гасел натовп вигукував "Дякуємо, Олексі!" та "Путін — вбивця!"

Після завершення панахиди Навального везуть на цвинтар. Росіяни від храму починають іти туди. Машину, яка везе тіло померлого політика, закидають квітами.

Серед тих, хто прийшов попрощатись з Навальним були помічені також посли країн Євросоюзу та США. Зокрема, росЗМІ публікують фото, на яких посол США Лінн Трейсі, посол Німеччини Олександр Граф Ламбсдорфф, посол Франції П'єр Леві та дипломатичні представники деяких інших країн Євросоюзу.

Посли ЄС та США

Раніше стало відомо, що на прощання з політиком прийшли Катерина Дунцова, Євген Ройзман та Борис Надєждін.

Що передувало

Проте не минулось без нюансів, як пишуть росЗМІ, адже близько 12:00 соратники Навального повідомляли, що тіло Олексія не видавали родичам з моргу.

"Родичі приїхали до моргу о 10 ранку, коли їм мали видати тіло Олексія. Тіло не видали досі", — написала прессекретар політика Кіра Ярмиш. За її словами, графік похорону поки не зсувається, але "можливо, будуть затримки".

Росіян просили прийти заздалегідь, щоб мати можливість попрощатися з Олексієм, оскільки окрема зала для прощання не була орендована, а поховання заплановано на 16:00.

Крім росіян, які прийшли проводити Навального в останню путь, до церкви приїхали силовики. Також поряд зі станцією метро "Мар’їно" робітники вивантажують нові огорожі. Ба більше, як повідомляють ЗМІ, біля метро чергують поліцейські та перевіряють документи у всіх людей із квітами.

На дахах будинків навколо церкви також збираються силовики.

На дверях храму ще напередодні повісили плакат, який застерігає про заборону фільмування всередині приміщення. При цьому самі поліцейські, зважаючи на все, зніматимуть у церкві. Адже, за даними росЗМІ, камеру встановили прямо над царською брамою вівтаря.

Поліцейських помітили і на Братіївському мосту, що веде до цвинтаря, і навіть під ним.

Також раніше російські журналісти повідомляли про проблеми з інтернетом поряд із церквою.

Водночас телеграм-канали пишуть, що на цвинтарі, де о 16:00 поховають Олексія Навального, вже почали копати могилу.

РосЗМІ повідомляють, що перед похороном по периметру цвинтаря розвісили додаткові камери, а сьогодні на чергування поставили кілька десятків співробітників спецслужб з камерами, які зніматимуть усіх, хто прийшов на похорон.

Раніше "Телеграф" писав, що тіло російського опозиціонера Олексія Навального, який помер у російській колонії, відмовляються везти до церкви. Також його соратниками не дали зняти похоронну залу. Всім бригадам дзвонять невідомі люди та погрожують, щоб тіло Олексія вони нікуди не везли.