"Немає шляху назад"? Скільки разів Дуров приїжджав до Росії після "вигнання"

Читать на русском
Автор
Павло Дуров Новина оновлена 27 серпня 2024, 18:47
Павло Дуров

Сам бізнесмен говорив, що відвідування РФ суперечить принципам його особистої безпеки

Хоча засновник месенджера Telegram Павло Дуров, якого днями затримали у Франції, багато разів розповідав, що йому довелося назавжди залишити Росію через тиск ФСБ, насправді додому він приїжджав дуже часто. За даними журналістів, у період з 2015 по 2021 рік він був там близько 50 разів.

Про це повідомляють "Важливі історії". Там зазначили, що дані вони змогли отримати з найбільшого витоку даних ФСБ.

Як відомо, Дуров залишив Росію після 2014 року, коли силовики вимагали від нього надати особисту інформацію спільнот у соцмережі "ВКонтакті", де українці координували протести. Крім того він сам зізнавався, що спецслужби вимагали від нього видалити групи російської опозиції. Це змусило його продати свою частку в соцмережі та виїхати за кордон.

"Немає шляху назад. Особливо після того, як я публічно відмовився співпрацювати з владою", — сказав він.

І хоча Дуров після цього голосно заявляв, що він не має приводів повертатися, проте в періоди з 2015-2017 та 2020-2021 років він відвідував Росію близько 50 разів. При цьому туди з Фінляндії також приїжджав його брат Микола, який і є фактичним творцем Telegram.

З 2017 до 2020 року Кремль марно намагався блокувати Telegram у РФ, а його творець категорично відмовлявся співпрацювати з владою. Однак коли в Москві вирішили піти назад, візити Дурова відновилися.

"Дуров знаходився в Росії майже у всі ключові періоди для месенджера — і коли ФСБ вимагала видати ключі шифрування в 2017-му, і коли Роскомнагляд зняв блокування "Телеграма" в 2020-му, і коли "Телеграм" видаляв боти команди Навального у 2021", — йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося раніше, Дурова затримали вночі 24 серпня у Франції, де літак приземлився для дозаправки. Французька влада звинувачує низку звинувачень – сприяння тероризму, торгівля наркотиками, шахрайство, відмивання грошей, поширення дитячої порнографії, обхід санкцій тощо, йому загрожує до 20 років за ґратами.