Встигнути до пенсії: скільки років потрібно відкладати українцю, щоб зібрати гроші на авто

Читать на русском
Автор
1533
Новини невтішні
Новини невтішні. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Розрахунки засновані на офіційно опублікованому розмірі середньої заробітної плати в Україні

Сьогодні машина радше є необхідністю, аніж розкішшю. І хоча на ринку достатньо бюджетних варіантів, дозволити її собі може далеко не кожен.

"Телеграф" підрахував, скільки часу повинен відкладати на авто українець з середньою заробітною платою. Є 1 умова — він буде відкладати щомісяця 20% зі своєї зарплати.

За приклад візьмемо найпопулярніше авто у світі. Згідно з офіційним сайтом дилера в Україні, Toyota Corolla коштує від 932 605 UAH. За даними Держстату, за підсумками 2023 року середня зарплата українця складала 18 903 гривні.

Якщо українець буде відкладати щомісяця п’яту частину від зарплати, а це 3 780,6 гривні, то, щоб назбирати на машину, йому потрібно буде ще 246,68 місяців. Це майже 20,5 років.

Варто зазначити, що це орієнтовний розрахунок, який не враховує можливі зміни розміру середньої заробітної плати, вартості авто та інших показників у майбутньому.

Скільки потрібно відкладати на вживане авто

Згідно з даними Інституту досліджень авторинку, середня ціна вживаного легковика у продажу за 2023 року склала $5700. Це 231 950 гривень. При тих же умовах (розмір середньої зарплати і відкладання 20% з неї) українцю знадобиться близько 61 місяців або 5,1 року.

Раніше "Телеграф" розповідав, скільки коштує зарядка найпопулярніших моделей електрокарів. Чи вигідно ними їздити тепер?