Хто проїде перехрестя першим? На цій задачі "зависла" половина досвідчених водіїв (відео)

Читать на русском
Автор
3426
Хто проїде перехрестя першим? На цій задачі "зависла" половина досвідчених водіїв (відео)

Ця ситуація може трапитись з кожним водієм

Деякі дорожні ситуації можуть стати справжнім випробуванням навіть для досвідчених водіїв. Одна з таких ситуацій, що спричинила чимало суперечок, стосується черговості проїзду на регульованому перехресті.

Розв'язати цю головоломку виявилося не так просто, як здавалося на перший погляд. Розібрати цікаву ситуацію, з якою може зіштовхнутись кожен водій на українських дорогах, пропонує Youtube-канал "За!Правилами".

У відео зображено не дуже типову ситуацію на регульованому перехресті. З одного боку на дорозі зупинився зелений автомобіль, який намагається розвернутись. Для нього на світлофорі увімкнене зелене світло. Проте рух дозволено лише праворуч.

Хто проїде першим?

З протилежного боку перехрестя намагається проїхати прямо водій вантажівки. Для нього (що логічно) також зелене світло. Перпендикулярно до них на перехресті стоїть білий автомобіль, у якого горить правий покажчик повороту. Для нього на світлофорі — червоний колір з зеленою стрілкою праворуч. Але рух йому дозволено лише прямо. То ж хто проїде першим?

Оскільки всім дозволено рух, то логічно подумати, що водії керуватимуться правилом перешкоди праворуч. Але це дуже велика помилка. Тут перевагу отримають ті, для кого сигнал світлофора — зелений. Тобто білий автомобіль має дати дорогу зеленому та вантажівці. Але звідки він має знати, що зелений автомобіль саме розвертається, а не повертає ліворуч? Адже тоді їхні траєкторії не перетинаються. Ніяк. Він все одно має поступитись дорогою. Але повертати ліворуч зеленому авто просто не можна, адже тоді він виїде на дорогу з одностороннім рухом.

Згідно з Пунктом 16.6, під час повороту ліворуч або розвороту на перехресті водій автомобіля має поступитись дорогою тим, хто рухається назустріч. Тому першим проїде вантажівка, потім — зелений автомобіль, а останнім може проїхати біла машина.

Раніше "Телеграф" писав, за яке порушення ПДР "світить" великий штраф. У деяких випадках одна поїздка може обійтись в 51 тисячу гривень.