Загорівся індикатор акумулятора: чи потрібно терміново бігти за новою батареєю

Читать на русском
Автор
Індикатор акумулятора на панелі приладів Новина оновлена 18 липня 2024, 09:50
Індикатор акумулятора на панелі приладів. Фото shutterstock.com

Загорівся значок акумулятора на панелі приладів вашого автомобіля? Не поспішайте панікувати!

Сучасні автомобілі оснащені системами самодіагностики, які інформують водія про стан різних вузлів через панель приладів. Одним із важливих індикаторів є піктограма акумулятора.

Якщо він горить при заведеному двигуні, це сигналізує про проблеми в електричній системі автомобіля. Багато водіїв, побачивши цей символ, впадають у паніку, але розберімось, що насправді відбувається під капотом.

Як працює електрична система автомобіля

Автомобільний акумулятор накопичує заряд під час руху, забезпечує запуск двигуна та живлення бортових систем на стоянці. Під час запуску двигуна акумулятор подає живлення на стартер та обмотку генератора. У справному стані після запуску двигуна індикатор акумулятора повинен згаснути, що означає нормальну роботу генератора.

Причини увімкнення індикатора акумулятора

Якщо лампочка акумулятора продовжує горіти, це вказує на те, що генератор не виробляє електрику, а автомобіль працює тільки від акумулятора. У такій ситуації можна проїхати ще 20-30 км., але слід мінімізувати використання електроприладів.

Діагностика проблеми

Для початку перевірте напругу на клемах акумулятора при працюючому двигуні. Вона має бути в межах 135-145 вольт. Увімкніть додаткове навантаження (наприклад, ближнє світло) і знову виміряйте напругу. Збільште оберти двигуна до 3000 об/хв і перевірте, чи напруга залишається стабільною.

Можливі причини та рішення

Якщо індикатор не згас під час руху, це може говорити про такі проблеми:

  1. Несправність генератора — потрібен ремонт або заміна;
  2. Ослаблений чи зношений ремінь приводу генератора – підтягніть або замініть його;
  3. Проблеми з проводкою — перевірте та при необхідності замініть силові дроти;
  4. Несправність акумулятора — проведіть діагностику та замініть батарею при невтішних результатах.

Індикатор акумулятора, що горить, найчастіше вказує на проблеми з генератором, а не з самим акумулятором. Але регулярне обслуговування електричної системи автомобіля допоможе запобігти подібним проблемам і забезпечить надійну роботу вашого транспортного засобу.

Раніше "Телеграф" писав, чому не можна ігнорувати індикатор ESP в авто. Система ESP активується, щоб допомогти вам утримати контроль над автомобілем під час пробуксування.