Росія не повинна виграти: Макрон заявив, що у Франції "немає лімітів" допомоги Україні

Читать на русском
Автор
1692
Еммануель Макрон Новина оновлена 16 березня 2024, 22:40
Еммануель Макрон

Париж не стане ініціатором агресії, але готовий відповідати на дії Москви

Франція готова до можливої ескалації війни в Україні та задля безпеки всієї Європи реагуватиме, якщо Росія піде на це. При цьому Париж не має жодних лімітів на надання допомоги Києву, але він не піде на ескалацію першим.

Як розповів президент країни Еммануель Макрон в інтерв’ю ТСН, зараз у нього немає жодних "агресивних ініціатив", оскільки вони суперечитимуть духу колективної солідарності.

Відповідаючи на запитання про те, як він ставиться до погроз російського диктатора Володимира Путіна щодо того, що для РФ "не буде червоних ліній" для країн, які вирішать застосувати свої війська в Україні, Макрон відповів, що Франція готова до ескалації та можливої відповіді на будь-яку агресію, але завжди віддавала перевагу мирним ініціативам.

"Франція ніколи не йшла на ескалацію, тому що ми є силою, яка ставить завжди на мир. Ми віримо в переговори, ми це завжди це робили. Але хто у цій ситуації агресор? Це Росія", — сказав він.

Макрон наголосив, що саме Росія розпочала війну в Україні і вийшла навіть за межі тих цілей, які вона спочатку собі ставила, а також загрожує Європі. Він підкреслив, що кремлівський режим "злетів з коліс", але Заходу необхідно бути колективно відповідальними та готуватися до будь-якого виклику.

"Якщо буде черговий виток ескалації з боку Росії, ми будемо готові відреагувати задля безпеки України та європейців. Але Франція ніколи не буде ініціатором агресії", — сказав Макрон, але наголосив, що в цій ситуації єдиним агресором є Путін.

Французький лідер додав, що він не має ілюзій щодо кремлівського режиму і ще раз повторив, що Росія в цій війні перемогти не повинна.

"Наше завдання повернути стабільний мир до Європи. Стабільний мир — це мир, який дозволить Україні повністю відновити свою територіальну цілісність та суверенітет, відновити міжнародне право та гарантувати безпеку Україні та європейцям", — сказав Макрон.

При цьому він зазначив, що континенту не потрібна ще одна війна, але додав, що Франція "не має лімітів" у допомозі Україні і вона реагуватиме на дії Росії. Однак зараз він не має "наступальних ініціатив", оскільки це суперечить духу колективної солідарності.

Раніше "Телеграф" розповідав, що Макрон назвав умови для введення військ Франції в Україну. За його словами, це можливо лише в тому випадку, якщо РФ прорвуть оборону ЗСУ на двох напрямках.

При цьому в ЗМІ з’явилася інформація про те, що французькі війська були перекинуті до Румунії.