Зеленський змінив голову зовнішньої розвідки: що відомо про Олега Іващенка

Читать на русском
Автор
3202
Перший зліва - Олег Іващенко Новина оновлена 26 березня 2024, 16:47
Перший зліва - Олег Іващенко. Фото gur.gov.ua

Новий керівник СЗР України тривалий час перебував на минулій посаді

Президент України Володимир Зеленський звільнив Олександра Литвиненка з посади голови Служби зовнішньої розвідки України указом №187/2024. На його посаду призначено Олега Іващенка.

Про це йдеться в указі №189/2024, опублікованому на сайті Офісу президента. Указом №188/2024 Олександр Литвиненко був призначений на нову посаду.

Інформації про Олега Іващенка у відкритому доступі немає. Тільки відомо, що досі він обіймав посаду заступника начальника ГУР МО України, а також заступника начальника Генерального штабу ЗС України з розвідки. Іващенко перебуває у званні генерал-лейтенант. Що цікаво, посаду першого заступника начальника ГУР він займав досить довго — за різних начальників та різних президентів. Ще у 2017 році, за каденції Петра Порошенка, він був першим заступником голови ГУР Василя Бурби.

Це одне з небагатьох фото Олега Іващенка, які вдалося відшукати у відкритому доступі. У 2021 році він був присутній у Житомирському військовому інституті імені С. П. Корольова під час 141 випуску лейтенантів. Разом з іншими представниками силових відомств він привітав випускників та вручив їм дипломи.

Фото: Генеральний штаб ЗСУ

Нагадаємо, що попереднього голову Служби зовнішньої розвідки Олександра Литвиненка призначено на посаду секретаря РНБО України замість Олексія Данилова. Свою посаду він обіймав із червня 2021 року, а також багаторічний досвід служби у різних оборонних відомствах країни.

А сам Олексій Данилов, за непідтвердженими наразі даними, може стати послом України за кордоном. Офіційного коментаря екссекретаря РНБО чи представників Офісу президента поки що не надходило з цього приводу.

Також "Телеграф" розповідав про те, чи звільнять Дениса Шмигаля з посади прем'єр-міністра України. Він на цій посаді рекордну кількість років в історії незалежної України.