Деякі категорії ухилянтів отримають "подарунок": у кого не забиратимуть права у разі ухвалення законопроєкту про мобілізацію

Читать на русском
Автор
2047
Процедура обмеження права керування ТЗ має кілька етапів
Процедура обмеження права керування ТЗ має кілька етапів. Фото Колаж "Телеграфу"

Фінальна версія законопроєкту ще має пройти голосування у Раді

У Комітеті з питань нацбезпеки, оборони та розвідки уже завершили розгляд законопроєкту про мобілізацію. Народні депутати можуть його почати розглядати у сесійній залі уже 10 квітня.

Згідно з одним із пунктів, особам, які ухиляються від мобілізації, можуть забирати водійське посвідчення. Про це йдеться у висновку Комітету, який опублікував нардеп Олексій Гончаренко.

Як забиратимуть права в ухилянтів

Згідно з висновком, для того, щоб обмежити особу, яка ухиляється від мобілізації, у праві керування ТЗ, потрібно пройти кілька етапів. Зокрема, начальник ТЦК повинен звернутись в поліцію, щоб цю людину затримати і привели до військкомату. Якщо у ТЦК отримують письмову відповідь від правоохоронців, що привід здійснити неможливо, то протягом 5 днів громадянину присилають "вимогу" рекомендованим листом. Військовозобов’язаний матиме 10 днів, щоб добровільно виконати вимоги. Якщо він їх не виконує, ТЦК йде до суду. Саме у судовому порядку будуть обмежувати ухилянта у праві керування ТЗ — за допомогою державної виконавчої служби.

У кого з ухилянтів не забиратимуть права

У висновку Комітету щодо заборони на керування транспортним засобом для ухилянтів є винятки. Зокрема, права не забиратимуть, якщо водіння є основним заробітком громадянина. Це стосується водіїв, у тому числі таксі. Вони мають бути працевлаштовані легально або бути ФОПом.

Також права не забиратимуть в осіб з інвалідністю та людей, які доглядають за особами з інвалідністю (1 та 2 група), чи дитиною з інвалідністю. Варто зазначити, що новий закон вступить в дію через місяць після того, як його приймуть. Проте кожен з цих пунктів може бути переглянутий у Раді.

Раніше у коментарі" Телеграфу" адвокат Роман Кичко розповів, як саме відбуватиметься процедура обмеження прав керування ТЗ для ухилянтів, якщо народні обранці все ж приймуть закон з цими правками.