Ваші предки були пов'язані з церковними ритуалами,якщо прізвище звучить так

Читать на русском
Автор
Софіївський собор Новина оновлена 28 серпня 2024, 15:32
Софіївський собор. Фото Вечірній Київ

Дізнавайтесь історію свого роду разом з "Телеграфом"

Україна багата на унікальні та цікаві прізвища, які відображають нашу історію, культуру та традиції. Одне з таких незвичайних прізвищ — "Панахида".

"Телеграф" розповість, що воно означає. А також скільки людей в Україні проживає.

Значення прізвища

Прізвище "Панахида" походить від українського слова "панахида", яке має церковне значення. Панахида — це спеціальна служба, яку проводять у православній або греко-католицькій церкві в пам'ять про людину. Назва походить від грецького слова "panakhida", що означає "спільна молитва".

Прізвище "Панахида" є рідкісним, і ймовірно виникло як прізвисько для когось, хто був тісно пов'язаний з церквою або ритуалами поминання. Це прізвище зустрічається переважно на Західній Україні.

Скільки людей в Україні

Точну кількість людей з прізвищем "Панахида" в Україні складно визначити. Проте за даними порталу "Рідні" таких людей по всій території нашої країни не так багато, воно налічує 68 осіб. Найбільш популярне в Куликові, Чернихівцях, Юнашкові.

Додамо, що вплив на формування українських прізвищ чинили не лише козаки, чи риси характеру, або навіть професії, але й церква. Різні церковні ранги наші предки інтерпретували у прізвища, які нині носять десятки тисяч українців по всьому світу. Наразі в Україні досі зустрічаються такі прізвища, які походять від рангів священнослужителів.

До них належать прізвища:

  • Вознесенський;
  • Микільський;
  • Різдвяний;
  • Спасокукоцький;
  • Спаський і таке інше.

Раніше "Телеграф" розповідав, яку таємницю зберігає прізвище Порошенко