Які документи потрібні чоловікам для виїзду за кордон під час воєнного стану

Читать на русском
Автор
Державний кордон
Державний кордон. Фото Колаж "Телеграфу"

Все залежить від обставин

Під час воєнного стану не всі військовозобов'язані громадяни можуть виїхати з України. У серпні Кабінет міністрів затвердив нові правила перетину кордону для чоловіків призовного віку від 18 до 60 років.

Як розповіла для "РБК-Україна" адвокатка Марія Ганіна з АБ Романа Сацика, зміни стосуються пакета документів, який військовозобов'язані чоловіки мають пред'явити під час виїзду з країни. Окрім закордонного паспорта, тепер необхідно мати військово-обліковий документ (ВОД) та інші.

За словами юристки, набір необхідних документів може відрізнятися залежно від обставин. Наприклад, батьку трьох і більше дітей до 18 років потрібні під час виїзду за кордон такі документи:

  • військово-обліковий документ;
  • довідку про відстрочку від призову;
  • свідоцтво про шлюб;
  • свідоцтва про народження всіх дітей, де вказано батьківство.

Чоловік, який супроводжує дружину з інвалідністю, також може перетнути державний кордон. Для отримання дозволу на супровід особи з інвалідністю необхідно надати такі документи: свідоцтво про шлюб, довідку МСЕК, військовий квиток та довідку про відстрочку (за наявності).

Що потрібно для виїзду за кордон не військовозобов'язаним

Адвокатка Марія Ганіна зазначає, якщо чоловік виключений з військового обліку, це не означає, що він може безперешкодно перетинати кордон без необхідності надання документів, що підтверджують причину виїзду. Це стосується і призовників, які не підлягають загальній мобілізації.

"Такі особи так само мають пред’явити військово-обліковий документ (військовий квиток або тимчасове посвідчення для виключеного з військового обліку, приписне посвідчення – для призовника) та відповідні документи, які встановлюють підставу для перетину кордону. Відмінністю із правилами перетину державного кордону для військовозобов’язаних, які не підлягають мобілізації є відсутність необхідності оформлення відстрочки", — пояснює юристка.

Раніше "Телеграф" писав, хто з чоловіків може законно виїхати за кордон під час війни. Є низка підстав, за якими деякі військовозобов'язані громадяни можуть покинути межі країни.