Існує ризик аварії: Росія може запустити ядерну зброю у космос вже 2024 року, ніж це загрожує

Читать на русском
Автор
Путін напередодні заявляв, що Росія робить у космосі лише те, що роблять інші країни, включаючи США
Путін напередодні заявляв, що Росія робить у космосі лише те, що роблять інші країни, включаючи США. Фото Слово і діло

Ядерний вибух потенційно може вразити близько третини супутників

Росія може розгорнути ядерну протисупутникову зброю або макет боєголовки у космосі вже у 2024 році. Таку інформацію США передали союзним державам.

Про це пише Bloomberg з посиланням на поінформованих співрозмовників. За словами джерел, дані США, з якими вони ознайомилися, підтверджують попередні повідомлення ЗМІ, що Росія розробляє космічний потенціал для знищення супутників за допомогою ядерної зброї.

У виданні зазначають, що хоч РФ може розмістити зовсім не ядерну зброю, а лише макет боєголовки, проте ядерна боєголовка на орбіті порушила б договір космосу 1967 року, який підписала Росія.

За оцінками експертів, Росія не планує проводити вибухи у космосі, але існує ризик аварії. Ядерний вибух потенційно може вразити близько третини супутників і завдати удару системам зв’язку на Землі.

Відповідна інформація про плани країни агресора з’явилася після того, як голова комітету з розвідки Палати представників США попередив минулого тижня про серйозну, але невизначену загрозу національній безпеці США з боку РФ. Пізніше президент Америки Джо Байден заявив, що Москва розробляє протисупутникову космічну зброю, яка не становить прямої загрози людським життям.

Путін напередодні заявляв, що Росія "категорично проти" розміщення ядерної зброї у космосі та робить у космосі "тільки те, що роблять інші країни, включаючи США".

А за словами голови Міноборони РФ Сергія Шойгу, Росія навіть не має таких космічних проектів, про які заявляють на Заході.

Раніше "Телеграф" повідомляв, якою зброєю Росія хоче знищувати супутники та який принцип його дії.