Заправляти кондиціонери краще навесні до настання спеки: скільки це коштує

Читать на русском
Автор
1313
За кондиціонером в авто теж потрібно доглядати
За кондиціонером в авто теж потрібно доглядати. Фото iStock.com

На те, що кондиціонер час заправляти, вкажуть специфічні ознаки

У спеку складно обійтися без кондиціонера в авто. Але для його економічної та ефективної роботи потрібно регулярно проводити чищення та заправку.

Згодом фреон, що використовується в кондиціонері, випаровується, що призводить до зменшення його охолоджувальних властивостей і збільшує витрати пального. Нестача фреону може пошкодити компресор кондиціонера, що вимагатиме дорогого ремонту.

Як часто потрібно заправляти кондиціонер?

Рекомендується заправляти кондиціонер щорічно або раз на два роки. Це допоможе зберегти його працездатність та уникнути проблем.

Як зрозуміти, що кондиціонер потребує заправки

Якщо кондиціонер не охолоджує повітря так, як раніше, це явна ознака того, що йому не вистачає фреона. Зниження ефективності роботи кондиціонера може призвести до збільшення витрат палива.

Якщо з кондиціонера йде неприємний запах, це може бути ознакою того, що в системі накопичилися бруд та бактерії. Тоді кондиціонер варто почистити.

Процес заправки кондиціонера

Заправлення кондиціонера зазвичай роблять кваліфіковані фахівці. Процес поділяється на такі етапи:

  • відкачування старого фреону;
  • перевірка системи на герметичність;
  • заправлення нового фреону.

Скільки коштує заправка кондиціонера у 2024 році

Вартість заправки кондиціонера варіюється в залежності від марки автомобіля та сервісного центру. У середньому в Україні це 500 гривень. У цю вартість входить балон нового фреону, заміна флуоресцентної олії. Окремо оплачується антибактеріальне чищення кондиціонера. Вона коштує близько 150 гривень.

Як правильно користуватися кондиціонером

Щоб кондиціонер в авто працював справно і не потребував частої заправки, не вмикайте його на максимальну потужність при холодному двигуні, регулярно чистьте фільтр салону. Також не слід залишати автомобіль на довгий час під прямим сонячним промінням з увімкненим кондиціонером.

Раніше "Телеграф" писав, як заправити кондиціонер в авто своїми силами. Є проста інструкція, з якою впорається кожен.