Санкції почекають: США відновили роботу з найбільшими російськими банками, у чому причина

Читать на русском
Автор
telegraf.com.ua Новина оновлена 30 квітня 2024, 18:10

Дозвіл тимчасовий

Міністерство фінансів США продовжило дозвіл на операції з фінансування енергетики із підсанкційними російськими банками. Нова ліцензія діятиме до 1 листопада 2024 року.

Про це свідчить документ, виданий американським міністерством. Серед російських фінансових установ, які отримали тимчасову ліцензію, фігурують банки "Открытие", Совкомбанк, Росбанк, ВЭБ.РФ, банк "Зенит" и банк "Санкт-Петербург".

У постанові міністерство пояснило, що пов’язаними з енергетикою будуть вважатися транзакції, що стосуються видобутку, виробництва, переробки, зрідження, транспортування або купівлі нафти та інших енергоресурсів, включаючи ЗПГ, деревину, вугілля та уран. Ліцензія також дозволяє транзакції з російськими банками, пов’язані з виробництвом, постачанням або обміном енергією будь-якими способами.

Важливо, що це не скасування санкцій. Нагадаємо, що з лютого 2022 року США послідовно розширювали обмеження проти російських банків і фінансових організацій, але Мінфін США ще від початку дозволив проводити транзакції, пов’язані з енергетикою, з деякими структурами, що потрапили під санкції.

Першу ліцензію №8 було видано ще 24 лютого 2022 року. А справжня ліцензія 8Н продовжує попередню, яка була видана 25 жовтня та діє по 1 травня. Це прямо зазначено у новому документі. Загалом ці ліцензії продовжувалися вже 5 разів.

Тобто документ не скасовує і не припиняє жодних санкцій, а продовжує уточнення та роз’яснення про те, які платежі є "виключними" і вимагають ще погодження відповідно до протоколів, прописаних у директиві. При цьому варто зазначити, що з роками список цих "виключних платежів" від першої такої директиви (першого введення санкцій проти банків) суттєво скоротився (тобто збільшувалися обмеження та контроль).

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що західні банки в 2023 році заплатили РФ більше податків, ніж до вторгнення.