Тижні стеження, постріл у голову, можливий "російський слід". Все, що відомо про вбивство Фаріон (оновлено)

Читать на русском
Автор
4693
Ірина Фаріон Новина оновлена 20 липня 2024, 22:54
Ірина Фаріон

Вона відома багатьма скандальними заявами.

У п’ятницю, 19 липня, близько 19.30 у Львові на вулиці Масарика підстрелили відому мовознавицю Ірину Фаріон. О 20:00 її було госпіталізовано до лікарні святого Пантелеймона першого медоб’єднання Львова.

У Львові та області відразу ж оголосили спеціальну операцію поліцію з перехоплення стрільця, який стріляв в Ірину Фаріон. Лікарі боролися за життя жінки кілька годин, проте її стан був важким. Біологічна смерть настала о 23:20.

Вже розпочато досудове розслідування за фактом замаху на умисне вбивство громадської діячки, колишньої народної депутатки України VII скликання (ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 КК України). Слідство розглядає кілька версій причин убивства відомої української філологині Ірини Фаріон. Основні — це особиста неприязнь, суспільно-політична діяльність. Не виключається й замовний характер убивства й "російський слід" у справі.

У Генеральній прокуратурі відпрацьовують кілька версій, зокрема навмисне вбивство, пов'язане з професійною діяльністю та активною громадянською позицією Ірини Фаріон. Наразі допитуються свідки — очевидці, яким можуть бути відомі обставини скоєння кримінального злочину.

Також проводиться комплекс слідчих заходів, встановлюються камери відеоспостереження та вживаються заходи щодо отримання необхідних відеозаписів, призначено низку необхідних криміналістичних експертиз. Досудове розслідування продовжується.

Зауважимо, що, за словами військового експерта, колишнього співробітника СБУ Івана Ступака, шансів знайти вбивцю Фаріон все менше, адже, як мине 72 години, злочинця вистежити буде складніше.

"Ми, у конкретному випадку, не знаємо чи був це одинак, чи була це група людей, чи запланував він заздалегідь, хоча вже є такі версії, чи це було спонтанне рішення. Але ще раз, про одинаків — це дуже-дуже складно", — наголосив військовий експерт.

Як було скоєно замах

Вистрілили в Ірину Фаріон 19 липня близько 19:30 у скроню. Кілер чекав на жінку біля виходу з дому. Він був у рукавичках, а сама зброя була без глушника. Після події на місці події залишилась величезна калюжа крові.

У Ірини Фаріон було зафіксовано багатоосколкову наскрізну проникну вогнепальну поразку головного мозку. Її госпіталізували до лікарні, проте до свідомості жінка так і не прийшла.

Кого підозрюють

За словами очевидців, перед замахом на Ірину Фаріон за її домом стежив підозрілий хлопець. Він два-три тижні сидів на лавці у дворі, ні з ким не спілкувався і просто спостерігав. Кілер використовував під час замаху пістолет Макарова — про це свідчить гільза, знайдена на місці події.

Коли похорон та прощання

Парастас розпочнеться о 19.00 21 липня у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра та Павла (м. Львів, вул. Театральна, 11). Попрощатися можна буде до 22:00 у храмі.

Похорон розпочнеться у понеділок, 22 липня о 14:00 у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра та Павла (м. Львів, вул. Театральна, 11). Поховають Фаріон на Личаківському цвинтарі на центральній алеї (поле № 22, неподалік могили Володимира Івасюка).

Реакція українців

На події вже відреагував президент України Володимир Зеленський. Він наголосив, що для встановлення обставин злочину залучено Нацполіцію та СБУ. Глава держави також заявив, що кожен винний у цьому нападі має понести повну відповідальність.

Володимир Зеленський додав, що наразі відпрацьовуються всі доступні камери спостереження, триває опитування свідків, обстежується територія кількох районів. Досліджуються всі версії, включно з тією, що веде в Росію.

Ситуацію прокоментували Андрій Садовий та голова Львівської обласної адміністрації Максим Козицький. Політики зазначили, що нападник має понести справедливе покарання.

На смерть Ірини Фаріон вже була і реакція вітчизняних зірок. Багато хто висловив щирі співчуття близьким Фаріон.

Чим відома Фаріон

Зазначимо, Ірина Фаріон народилася 29 квітня 1964 року у Львові. Жінка один раз була одружена, від шлюбу у неї є донька Софія Семчищин, яка народила онука та онуку. Також у відомої мовознавиці є кохана людина, проте публіці її вона не показувала.

У 1988-1989 роках Ірина Фаріон була членом КПРС, проводила бесіди з іноземними громадянами задля кращого вивчення ними російської. Довгий час вона заперечувала своє комсомольське минуле, проте журналісти підтвердили цю інформацію.

Наразі Фаріон мовознавиця та професорка Національного університету "Львівська політехніка", політик-член політради ВО "Свобода", народна депутатка України VII скликання (2012 — 2014 роки), двічі була депутаткою Львівської облради від ВО "Свобода". Прославилася вона завдяки кільком скандальним заявам.

Наприклад, у листопаді 2023 року вона різко розкритикувала військових, які спілкуватимуться російською мовою.

"Якщо немає дисципліни, то це не армія, це зброд. Я не можу назвати їх українцями, якщо не говорять українською, то нехай назвуть себе російськими", — заявила тоді активна поборниця всього українського.

Ці слова обурили українську громадськість. Багато хто вийшов на мітинг проти професорки. Пізніше її звільнили з політехніки, проте Ірина Фаріон із рішенням не погодилася і подала до суду з вимогою поновити її на посаді.

Водночас СБУ порушила справу проти Ірини Фаріон за чотирма статтями Кримінального кодексу. Приводом для розслідування стали висловлювання мовознавиці про російськомовних військових ЗСУ та розголошення персональних даних студента з Криму, який пізніше написав їй листа.

Крім того, у червні 2024 року Ірина Фаріон заявила, що колишній Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний захищав свою дисертацію в академії, президентом якої був Сергій Ківалов. Останній є автором скандальних мовних законів.

Не оминула Ірина Фаріон критикою й Володимира Зеленського. На думку мовознавиці, обрання його президентом є наслідком ментальної кризи українців.

Додамо, що останні повідомлення Ірини Фаріон у соцмережах були незадовго до нападу. Зокрема у четвер, 18 липня, вона опублікувала нове відео на своєму YouTube каналі. У ньому філологиня розповіла, що витратила кошти, які за рішенням суду їй мала компенсувати Львівська політехніка, на закупівлю дронів.

У своєму акаунті в Instagram Фаріон буквально за кілька годин до замаху зробила повідомлення про генерала-хорунжого УПА Івана Трейка. Там вона анонсувала черговий випуск своєї авторської програми "Ген українців" у понеділок о 21.30.

Зазначимо, що останнє інтерв’ю перед смертю Ірина Фаріон дала "Телеграфу". Там філологиня різко висловлювалася про владу, російськомовних військових та ситуацію з освітою в Україні.