"Папірець з реквізитами не є підставою": адвокат пояснила, чи можна оскаржити штраф ТЦК

Читать на русском
Автор
2259
Штраф від ТЦК
Штраф від ТЦК. Фото Колаж "Телеграфу"

Покарання можна отримати навіть після уточнення даних

До 16 липня всі військовозобов’язані в Україні мали оновити свої військово-облікові дані. Тим, хто цього не зробив, загрожують чималі штрафи, проте їх можуть отримати навіть ті, хто вчасно оновив дані.

Роз'яснення з цього приводу надала адвокат Дар'я Тарасенко. Вона наголосила, що неоновлення даних — не єдина причина, з якої військовозобов'язаному може загрожувати грошове стягнення. Наприклад, неявка за повісткою є підставою для накладання штрафу навіть у випадку, що чоловік оновив свої дані.

"Підставою для накладення штрафу є постанова про вчинення адміністративного правопорушення — окремий документ, за підписом керівника ТЦК та СП … папірець з реквізитами не може бути підставою для оплати штрафу", — наголосила вона.

Адвокат розповіла, як зрозуміти, чи законно накладений штраф. Вона перелічила, які умови для законності штрафу є обов'язковими:

  • постанова про вчинення адміністративного правопорушення;
  • підпис керівника ТЦК та СП;
  • зазначення, за яке саме правопорушення накладено штраф;
  • підтвердження, що військовзобов'язаний дійсно вчинив правопорушення.

Крім того, штрафом не може каратися ненадання ТЦК та СП інформації, яка міститься у державних реєстрах (наприклад, про одруження, або народження дитини). Також ТЦК та СП не мають порушувати процедуру повідомлення про розгляд адміністративної справи.

"Тільки розібравшись із цими питаннями можна зрозуміти, а чи є перспективи оскаржити постанову про притягнення до адміністративної відповідальності. Тому, якщо ви не згодні з тим, що на вас ТЦК та СП наклав штраф, вам необхідно отримати на руки постанову про притягнення до адміністративної відповідальності, розібратись самостійно, або порадитись з адвокатом і якщо ви вирішите, що дійсно є підстави для оскарження, то звертатись до суду, щоб в судовому порядку ця постанова була скасована", — пояснила Тарасенко.

Як розповідав "Телеграф", адвокат Роман Симутін спрогнозував, коли військовозобов'язані українці почнуть отримувати перші штрафи за неоновлення даних. Це може статися вже невдовзі.