Ірина Фаріон отримає звання Героя України? Шмигаль відповів на петицію

Читать на русском
Автор
Телеграф Новина оновлена 18 вересня 2024, 18:33

Петиція вже набрала необхідну кількість підписів

Петиція щодо посмертного присвоєння Ірині Фаріон звання Герой України набрала необхідну кількість підписів. Найближчим часом її розглянуть на засіданні нагородної комісії Міністерства освіти і науки України.

Про це йдеться у офіційній відповіді прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на відповідну петицію. Там сказано, що звання Героя України присвоюють за здійснення визначного геройського вчинку або визначне трудове досягнення. Однак висунути людину на звання, у тому числі посмертно, мають за місцем роботи.

Шмигаль згадав про порядок присвоєння звання, який затверджений відповідним указом президента України. Згідно з даним нормативно-правовим актом, учасники трудового колективу мають звернутися до органу вищого рівня – натомість відповідні органи відправляють це подання вже президенту України.

Нагадаємо, Ірина Фаріон була вбита ввечері 19 липня у Львові. Злочин стався біля її будинку: їй вистрілили в голову, по дорозі до лікарні вона померла. Згодом підозрюваного у вбивстві 18-річного В’ячеслава Зінченка 25 липня затримали у Дніпрі.

Петиція щодо присвоєння Фаріон звання Героя була зареєстрована після смерті мовознавиці. Її автором став Михайло Шевелюк.

Раніше "Телеграф" писав, що підозрюваний у вбивстві Фаріон планував замах на Максима Бужанського.