Можливого вбивцю Ірини Фаріон зловили: що відомо про 18-річного юнака та його затримання (оновлено)

Читать на русском
Автор
6011
Затриманий хлопець та Ірина Фаріон (зліва направо)
Затриманий хлопець та Ірина Фаріон (зліва направо). Фото Колаж "Телеграфу"

Юнак проживав з мамою у Дніпрі

У четвер, 25 липня, у Дніпрі затримали юнака, якого можуть підозрювати у замаху та вбивстві мовознавиці Ірини Фаріон. 18-річного хлопця, який, ймовірно, стріляв з пістолета Макарова, шукали 5 днів.

"Телеграф" зібрав усе, що відомо наразі про затримання мешканця Дніпра. За даними Міністерства внутрішніх справ, стрілець може бути лише виконавцем вбивства, у той час, як, ймовірно, є ще замовник.

26 липня

Суд обрав запобіжний захід підозрюваному у вбивстві Ірини Фаріон. 18-річного мешканця міста Дніпро відправлено під варту без альтернативи внесення застави. Адвокат заявив, що готуватиме апеляцію, а донька вбитої Ірини Фаріон заявила, що задоволена рішенням суду в міру запобіжного заходу підозрюваному у вбивстві її матері.

Зухвала поведінка підозрюваного у вбивстві Фаріон, коли він у суді донці загиблої показав язик, не залишилась без уваги росіян. Вони почали називати хлопця "красавчином" та "героєм". У Львові 26 липня під час обрання запобіжного заходу Зінченкові донька мовознавиці накинулась на підозрюваного, який у відповідь показав їй язик.

Водночас генерал СБУ Василь Вовк розкритикував хід справи Фаріон. За його словами, об’єктивного розслідування вже бути не може.

Правоохоронці показали відео затримання 18-річного юнака у Дніпрі, під час якого була присутня і його мати. За словами голови МВС Ігоря Клименка, Зінченко мав список наступних жертв, серед яких був і нардеп Максим Бужанський.

Затриманому по справі вбивства Ірини Фаріон В'ячеславу Зінченку оголосили підозру в умисному вбивстві. Також відомо, що Зінченко був підписаний на блогера, який перед трагедією різко критикував Фаріон.

На думку колишнього співробітника Служби безпеки України Івана Ступака, 18-річного жителя Дніпра, якого затримали нібито за підозрою в причетності до смерті Ірини Фаріон, могли використати для відволікання уваги.

25 липня

У вечірньому зверненні 25 липня Володимир Зеленський прокоментував затримання ймовірного вбивці мовознавиці та сказав, що заслухав доповідь голови МВС України Ігоря Клименка щодо затримання 18-річного В'ячеслава Зінченка та попросив міністра надати усю необхідну інформацію суспільству. За словами президента, більше деталей справи буде надано у пʼятницю, 26 липня.

Що відомо про затриманого

У мережі зазначили, що ім'я затриманого юнака — Зінченко В'ячеслав, 2006 року народження. Він грав за "МДЮСШ U-19".

За словами юнака, який стверджує, що знайомий з затриманим, у нього тато військовий, а проживав він з мамою, добре вчився.

Батько затриманого хлопця у коментарі журналістам зазначив, що його син не мав мотивів вбивства Ірини Фаріон та був патріотом.

"Не все так "гладко" було: дружину тримали поза квартирою, забрали техніку, скрутили сина. Мотивів для вбивства Фаріон не було, він не мав жодних українофобських поглядів, він патріот. Навпаки: він закінчив курси управління БПЛА, щоби приєднатися до української армії, займався футболом", — сказав він.

Водночас, за даними OSINT-аналітиків у Telegram фігурант був підписаний на різні ультраправі пабліки, у тому числі й російські, де залишав антисемітські та расистські коментарі. Також на початку 2024 року юнак у мережі згадував про російське неонацистське угруповання NS/WP (National-Socialism/White Power), яке взяло на себе відповідальність за вбивство Ірини Фаріон.

Також відомо, що ймовірний підозрюваний у вбивстві Фаріон переодягався, змінював ходу, маршрути пересування, як мінімум, тричі змінював місце проживання у Львові і "все це робив досить потай". За словами глави МВС Ігоря Клименка, панаму, яка була на хлопцеві на опублікованих фото, він купив у травні 2024 року. З цього слідство робить висновок, що він як мінімум 2 місяці готувався до цього вбивства.

Деталі злочину та затримання хлопця

"Вбивця Фаріон готувався до злочину як мінімум два місяці. Запобіжний захід фігуранту оберуть сьогодні-завтра", — сказав голова МВС Клименко в етері телемарафону.

План вбивства Ірини Фаріон був чітко сформований, попри юний вік вбивці, за словами голови Нацполіції Івана Вигівського.

У мережі вже показали фото затриманого 18-річного юнака та відео роботи поліції. Зазначається, що нібито хлопця взяли під варту у Дніпрі на ж\м "Парус". Користувачі повідомляють, що він, ймовірно, навчався у 62-й школі міста Дніпро.

На місці затримання юнака працювали криміналісти та поліцейські. Зокрема, проводився допит матері хлопця. У мережі публікують відео з квартири, де перебував ймовірний вбивця Фаріон. На кадрах видно пошкоджений вихід у тамбур та вибиті двері.

Мешканцю Дніпра, за даними Офісу Генпрокурора, готується повідомлення про підозру в умисному вбивстві та вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу.

Голова МВС Ігор Клименко зауважив, що стрільця, який ймовірно вчинив замах на Фаріон, вдалось спіймати завдяки згуртованій роботі оперативників та смарткамерам відеоспостереження. Адже вони зафіксували 18-річного хлопця, що допомогло його вистежити.

Першим про затримання хлопця, який, ймовірно, вбив пані Фаріон, повідомив президент України Володимир Зеленський. За його словами, операція із затримання була дуже непростою.

Зокрема, стосується це й виявлення ймовірного підозрюваного по камерах спостереження. Річ у тім, що через відключення світла більшість камер відеоспостереження в момент убивства мовознавиці не працювали.

Та, як сказала "Фокусу" речниця МВС України Мар'яна Рева, маршрут пересування юнака в замаскованому одязі "засвітився" саме на камерах спостереження у Львові.

"Камери спостереження спрацювали тоді, коли ми вже встановили особу. Ми його відстежували. Питання в тому, що хлопець був одягнений так, що було мінімально видно обличчя. Це не давало можливості нам ідентифікувати стрільця, прогнавши його через бази даних та інші камери", — пояснила Мар'яна Рева.

Тож оперативникам довелось буквально "бігати різними місцями", щоби встановити особу вбивці. Потім його прогнали через загальну базу смарткамер.

"Смарткамери допомогли встановити весь маршрут, куди він ходив і їздив, де знімав квартири… Оперативники провели величезну роботу, прочесали велику площу лісу, будинки за маршрутом його руху в замаскованому одязі, вдалося встановити його особу", — додала речник МВС.

Нагадаємо, що близько 19:30 п’ятниці, 19 липня, на вулиці Масарика у Львові невідомий вистрілив у скроню Ірині Фаріон. Лікарі близько чотирьох годин намагалися врятувати її життя, але це не дало результату. Пізніше на місці замаху було знайдено гільзу від пістолета Макарова.

Раніше "Телеграф" показував ексклюзивні кадри з прощання з філологинею Іриною Фаріон у Львові.