Офіційно: країни G7 погодили кредит в 50 мільярдів доларів для України за російський рахунок

Читать на русском
Автор
"Група семи" попередньо погодила кредит ще у червні цього року Новина оновлена 26 жовтня 2024, 03:59
"Група семи" попередньо погодила кредит ще у червні цього року. Фото фото з відкритих джерел

Україна почне отримувати кошти за цим кредитом вже до кінця 2024 року

Керівники країн "Групи семи" (G7) остаточно домовилися про надання Україні кредиту на суму в 50 мільярдів доларів США. Кредит буде забезпечений доходами від заморожених активів російського режиму.

Про це сказано в офіційній заяві "Групи семи". Зазначається, що мета – почати виплату призначених Україні грошей вже до кінця 2024 року.

"Ці кредити обслуговуватимуться і погашатимуться майбутніми потоками надзвичайних доходів, одержуваних з іммобілізації російських суверенних активів… Наша мета — почати виплату коштів до кінця року. Велика сімка залишається непохитною у своїй солідарності в підтримці боротьби України за свободу, за її відновлення і реконструкцію. А час не на боці Путіна", – сказано у заяві.

Як повідомлялося раніше, 50 млрд доларів мають бути виділені як фінансова допомога. Повертати ці кошти доведеться, якщо буде отримано доступ до всіх російських активів, або країна-агресор виплатить репарації після війни. Але доти Україна не винна жодного відсотка за цими коштами.

23 жовтня Рада Європейського Союзу остаточно схвалила виділення кредиту для України у розмірі до 35 млрд євро. Гроші підуть із податків за надприбутками від заморожених активів Росії. Рішення остаточно набуде чинності наступного дня після публікації в Офіційному журналі ЄС.

Велика Британія в рамках цієї ж програми надасть Україні кредит у розмірі 2,26 млрд фунтів стерлінгів (близько $2,93 млрд). Ці кошти підуть на закупівлю необхідного військового обладнання.

24 жовтня Президент США Джозеф Байден підтвердив надання Україні 20 мільярдів доларів у рамках кредиту на 50 мільярдів. Кредит гарантований замороженими активами Росії, буде погашатися за рахунок доходів від них та є нагадуванням так званому "президенту" Володимиру Путіну, що він не переможе.