Тріумф українок в Австралії: важливі підсумки Australian Open-2024

Читать на русском
Автор
802
Українські тенісистки блискуче виступили у Мельбурні Новина оновлена 29 січня 2024, 15:47
Українські тенісистки блискуче виступили у Мельбурні. Фото twitter.com/AustralianOpen

Людмила Кіченок не зуміла вдруге у кар'єрі виграти турнір серії "Великого Шлему"

У неділю, 28 січня, у Мельбурні завершився Відкритий чемпіонат Австралії з тенісу – перший турнір року із серії "Великого Шлему" та перше змагання у світі спорту загалом із приставкою "супер", якщо не брати до уваги молодіжний чемпіонат світу з хокею.

Цьогорічний австралійський чемпіонат ознаменувався низкою рекордів українських тенісисток, а головне – успіхом нашої Людмили Кіченок у парному жіночому розряді у дуеті з латвійською спортсменкою Оленою Остапенко.

За крок до тріумфу

Практично не виступаючи останнім часом в одиночному розряді Кіченок зосередилася на парних змаганнях та міксті. І велика перемога прийшла минулого року, здавалося, на заході кар’єри, незадовго до того, як спортсменці виповнився 31. У парі з Мате Павичем з Хорватії українка виграла найстаріший і найпрестижніший у тенісному світі Вімблдонський турнір. Тоді здалося, що це перша і водночас остання перемога українки на турнірах "Великого шлему". Але…

Минуло пів року й у січні 2024-го наша спортсменка вже сяяла на кортах Мельбурна – у жіночому парному турнірі, у дуеті з Остапенко. Якщо в міксті з Павичем українка програла перший матч, то в дуеті з Остапенко послідовно виграла п’ять ігор поспіль. При цьому трисетовим – найнапруженішим вийшов лише матч 2-го кола, проти господарів кортів з Австралії. З австралійцями ж виникли проблеми у Людмили та у міксті з Павичем. Але якщо там вони виявилися нерозв’язними, то в жіночій парі Кіченок та Остапенко здолали суперниць у другому сеті на тай-брейку, а потім впевнено виграли третю вирішальну партію.

Надалі українська та латвійська тенісистки грали з кожним матчем дедалі впевненіше, що й самі відзначали у післяматчевих коментарях. Але… У фінальному матчі українка та латвійка боролися проти пари Елізе Мертенс (Бельгія)/Шувей Сє (Тайвань) і програли – 1:6, 5:7. Перший сет пройшов за повної переваги Мертенс та Шувей. У другому сеті Кіченок і Остапенко грали набагато краще, навіть зводили перевагу суперниць до мінімуму, проте дует Мертенс і Шувей все ж таки виявився сильнішим.

А вже після гри українка скандувала головне національне гасло: "Я хочу подякувати всім за прекрасну атмосферу та підтримку на турнірі. Також я хочу привітати переможців, дівчата грали чудово, це був незабутній турнір. Я сподіваюся наступного разу ми зможемо перемогти. Слава Україні! — сказала Людмила після фіналу.

Також варто зазначити, що у фіналі жіночих парних змагань Україна була представлена лише втретє в історії. Востаннє це сталося 2008 року — тоді сестри Альона та Катерина Бондаренко виграли турнір у Мельбурні. А за 9 років до цього, у 2001-му, у парному фіналі програла інша українка – Олена Татаркова.

Серія рекордів в одиночці

Яскравим та потужним вийшов у виконанні українок і жіночий одиночний турнір. Так, одразу чотири українки пробилися у третій раунд Australian Open. Учасницями 1/16 фіналу турніру стали Еліна Світоліна, Марта Костюк, Даяна Ястремська та Леся Цуренко. Це був перший випадок в історії, коли така кількість українських тенісисток зіграла у третьому колі на турнірі "Великого Шлему". Раніше одразу чотири українські тенісистки грали на Grand Slam лише у другому колі на Australian Open-2018 та US Open-2020. До цього у третій раунд на турнірах Великого Шлему доходило максиму три українки: на Australian Open-2018, Australian Open-2023 та US Open-2016.

Новий рекорд українки встановили вже через два дні, коли за підсумками третього кола у 1/8 фіналу пробилися троє з чотирьох дівчат, окрім Цуренко. Коментуючи новий рекорд перша ракетка України Світоліна зазначила: "Так, звичайно, перший рекорд, який ми встановили, це сім українок в основній сітці, що теж було дивно. Потім троє з нас вийшли у другий тиждень, це чудово. Я думаю, що ми, якби, підштовхуємо один одного. Дуже приємно, що ми граємо в класний теніс. Звичайно, хотілося б, щоб усі сім гравців зіграли в четвертому раунді, але в будь-якому випадку всі проробили відмінну роботу, щоб пройти далі. Це дуже хвилююче.

Крім того, мій фонд зараз опікується збірною України в Кубку Біллі Джин Кінг, і це неймовірно, що ми маємо таку чудову команду. Тепер нашому капітанові (Мізаїлу Філіме – Ред.) буде непросто вибрати, хто гратиме. Приємно мати такий великий вибір відмінних гравців у хорошій формі, так що це буде захоплююче".

У наступній стадії змагань боротьбу припинила Світоліна, яка змушена була знятися через біль у спині вже після трьох геймів матчу з Ліндою Носковою з Чехії. Але й дві спортсменки у чвертьфіналі – теж був рекорд. Нарешті, півфінал для Ястремської (Костюк програла у чвертьфіналі) став найкращим особистим досягненням Даяни у кар’єрі. Раніше у півфіналі іншого турніру "Великого Шлему" — Вімблдоні — двічі грала Світоліна.

Тепер від українок варто чекати фіналу вже на найближчих турнірах – Відкритому чемпіонаті Франції ("Ролан Гаррос") чи Вімблдоні, які традиційно відбудуться у травні та червні-липні. Наші тенісистки знаходяться у чудовій формі, а враховуючи те, що "базу" вони отримували на рідних кортах, в Україні переважають майданчики з ґрунтовим покриттям, то на перемоги від них можна очікувати не тільки на кортах зі швидким бетонним покриттям, як у Мельбурні, але й на повільних ґрунтових кортах Парижа.

Передбачувана Соболенко та сенсаційний Сіннер

Щодо переможців турніру в одиночному розряді, то й тут не обійшлося без сенсацій. Щоправда, турніру в жіночій одиночній сітці це стосується набагато меншою мірою. Польська тенісистка Іга Свьонтек, яка останнім часом міцно зайняла тенісний трон – 1-е місце в жіночому одиночному рейтингу, лише вкотре довела, що на початку сезону загалом, і в Мельбурні, зокрема, має великі проблеми з піком форми та концентрацією. Ось і цього разу Іга програла вже у третьому раунді. Цього разу польська спортсменка не зуміла здолати Лінду Носкову, поступившись у тяжкій боротьбі у трьох партіях – 6:3, 3:6, 4:6. Межею для Свьонтек на Відкритому чемпіонаті Австралії досі залишається півфінал, до якого вона дійшла два роки тому, у 2022-му.

У фінал вийшли білоруска Аріна Соболенко та кривдниця Ястремської у півфіналі Чжен Цінвень із Китаю. Втім, боротьби не вийшло. Друга ракетка світу переграла китаянку, яка у світовому рейтингу посідає 15-те місце і вперше у кар’єрі вийшла у фінал змагань "Великого Шлему". Соболенко більш ніж упевнено виграла з рахунком 6:3, 6:2.

Куди більш сенсаційним вийшов виступ італійця Янніка Сіннера. Приїхавши на цей турнір у статусі 4-ї ракетки світу, італієць вважався найбільшим невдахою "шоломів" у чоловічому Турі. Адже титули переможців Grand Slam вигравали й тенісисти зі значно скромнішим рейтингом. Але саме в Мельбурні Яннік нарешті все всім довів.

Спочатку у півфіналі він "розібрав" першу ракетку світу серба Новака Джоковича — 6:1, 6:2, 6:7 (6), 6:3. При цьому зверніть увагу на рахунок виграних партій. Італійський тенісист дозволив собі якусь втрату концентрації та розслабленість лише у третьому сеті, більш ніж впевнено вигравши першу, другу та четверту партії.

А вже у фіналі він здійснив неймовірний камбек проти Данила Медведєва. Другій ракетці світу він вчисту програв перші дві партії, але потім перевернув хід гри й також начисто виграв три наступні — 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3. При цьому "відродження" італійця почалося вже наприкінці другої партії, за рахунку 1:5. Нехай той сет Янник і програв.

А ось Медведєва тепер сміливо можна записувати у головні невдахи фіналів Australian Open. Він двічі грав у фіналі в Мельбурні й обидва рази програв, виграваючи по ходу матчу з рахунком 2:0 у партіях. Та й на решті турнірів статистика "не дуже" — одна перемога (US Open-2021) при п’яти програних вирішальних матчах.